Felsőoktatás Eduline

Mennyi pénzből élnek az egyetemisták és főiskolások?

Elolvasom

Minden második egyetemi hallgató a szülőktől és rokonoktól kapott zsebpénzből él, hetven százalékuknak havonta kevesebb mint ötszáz lejjel, vagyis 30-35 ezer forintnak megfelelő összeggel kell gazdálkodnia – derült ki a Romániai Egyetemisták Országos Szövetségének (ANOSR) felméréséből.

Felsőoktatás Eduline

Különleges mentorprogramot indít a Miskolci Egyetem

Elolvasom

Új programot indít a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara a szegedi Dél-Alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesülettel együttműködve: egyetemisták segítik majd szociális és mentális problémákkal küszködő általános iskolásokat - mondta Horváth Zita, a Bölcsészettudományi Kar dékánhelyettese, a program miskolci koordinátora

Felsőoktatás Eduline

Kávé és amfetamin - a vizsgaidőszak sötét oldala

Elolvasom

Nyúzott arc, karikás szemek, kialvatlanság – ezekről a tünetekről könnyen fel lehet ismerni a vizsgára készülő hallgatókat. Van, aki kávéval és koffeintablettával, más fekete teával és energiaitallal tartja ébren magát. És egyre többen vannak olyanok, akik amfetaminszármazékokkal küzdenek az álmosság ellen.

Felsőoktatás Eduline

Milliókba kerül a diploma: minden harmadik diák tanulás mellett is dolgozik

Elolvasom

Tandíj, költségtérítés, BKV-bérlet, kollégium vagy albérlet – félévente akár egymillió forintba is kerülhet a tanulás. Minden harmadik hallgató dolgozik azért, hogy legyen miből tandíjat vagy költségtérítést fizetni, 53 százalékuk pedig a tankönyvekre és a vizsgadíjakra teremti elő saját erejéből a pénzt a Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának felmérése szerint.

Felsőoktatás Eduline

Tízezreket érő egyetemi támogatások, amelyekre te is pályázhatsz

Elolvasom

Tanulmányi és köztársasági ösztöndíj, rendszeres és rendkívüli szociális támogatás, Bursa Hungarica: összegyűjtöttük, milyen támogatásokra és ösztöndíjakra pályázhatsz szociális helyzeted és kreditindexed alapján az egyetemi és főiskolai évek alatt. Aki minden tantárgyból ötös, szakmai folyóiratokban publikál, tudományos diákköri konferencián is részt vesz, sőt még nyelvvizsgája is van, havonta akár száz-szátövenezer forintot is bezsebelhet.

Felsőoktatás Eduline

Lefagy, kidob, elérhetetlen? Így használd az ETR-t és a Neptunt

Elolvasom

Több tízezren használják, sokak számára mégis szitokszónak számít: az ETR, a Neptun és az ETN – elvileg – a tanulmányi ügyintézést könnyítené meg, ennek ellenére aligha van olyan egyetemista vagy főiskolás, akinek ne okozott volna már gondot a tantárgyfelvétel vagy éppen a vizsgákra való jelentkezés. Utánajártunk, mi okozhatja a webes tanulmányi rendszerek hibáit, és mire lehetne még használni az ETR-t és Neptunt.

Felsőoktatás Eduline

Melyik egyetem a felsőoktatási rangsorok abszolút sztárja?

Elolvasom

Anglia második legidősebb egyeteme a Cambridge, mely nemcsak az egyik legrangosabb és leggazdagabb egyetem a világon, de a felsőoktatási rangsorok állandó szereplője is. A brit QS rangsorban idén először nem a Harvard, hanem a Cambridge szerezte meg az első helyet, de a Times listáján is a legjobb tízben végzett. Az 1209-ben alapított egyetemnek nyolcvannyolc Nobel-díjasa van, összesen tizennégy brit miniszter koptatta itt a padokat, de a végzettek között van a színész Hugh Laurie is.

1 2 3 4 5 6