szerző:
Eduline

A legnépesebb állam legnépesebb egyetemén ötből egy hallgató az éhezés szélén él.

©

Megdöbbentő adatokkal szolgált egy frissen összesített felmérés a Kalifornia Állami Egyetem 460 ezer hallgatójáról: 10-ből 1 hallgató hajléktalanként él - írja a Los Angeles Times. Az állami egyetemek jelenthetik a kiugrási lehetőséget a szegényebb családból származók számára, így sokan mindent elkövetnek a diplomájukért. Az amerikai ösztöndíjak az egyik legmagasabbak, ráadásul az ottani diákhitel sem a legkedvezőbb, így ott spórolnak, ahol tudnak: 5-ből 1 hallgató nem jut hozzá elegendő ételhez.

A még részletesebb adatok feldolgozása még zajlik, céljuk, hogy megértsék és feltárják az okait, hogy miért jelentkezik ilyen probléma az állami egyetem 23 kampuszán, illetve a megoldási javaslatokon is 150 fős kutatógárda dolgozik.

Az ingyenes dán oktatás is termeli a hajléktalan hallgatókat
Mint korábban beszámoltunk róla, Dániában a széleskörű, más európai uniós országok fiataljai számára is ingyenes felsőoktatás miatt Koppenhágában minden tanév elején megrohanják az albérleteket és kollégiumokat a hallgatók. Tömegek maradnak le a lakásokról, így sokan hónapokat is az utcán töltenek sátrakban, míg nem találnak tisztes albérletet.

A portál bemutatott egy felvételt is az egyik ilyen hallgatóval, Louis Tsa egy autóban él a tanulmányai kezdete óta. A hátsó ablakokra motiváló szövegeket és fotókat ragasztott fel. A kocsiban nem tarthat magánál romlandó ételeket, így vagy a frissen vett ételeket fogyasztja, vagy valami tartósat - végeredményben vegetáriánus lett, mert nem engedhette meg magának a húsfogyasztást. Igyekszik nem felkelteni magára a környező lakók figyelmét, a WC-zni is a kocsiban szokott, fürdeni pedig a strandi nyílt zuhanyzóban.

Tsa ráadásul nem is kezdő, hanem PhD-hallgató, kutatási témája a napenergia felhasználását érinti. Egy közeli épület ingyenes wifijét használja, hogy dolgozni tudjon. A hét során 40 órát dolgozik, hogy óvóhelyet alakítsanak ki hajléktalan fiataloknak, munka után tanul. Mikor ellátogattak a stábbal az egyetemre, épp találtak egy alvó hajléktalan egyetemistát az előtérben.

A kutatásban szerepet vállaló Rashida Crutchfield szerint sok hallgató azért sem kér segítséget, mert szégyellik lakhatási körülményeiket. Crutchfield megjegyezte, hogy sokan, akik a kocsijukban élnek vagy couchsurfing-et használnak (ingyenesen laknak magánszemélyeknél, akik felajánlanak egy szobát vagy kanapét néhány éjszakára), pontosan a szégyen miatt el sem ismerik, hogy hajléktalanok lennének.

Összesen 56 ezer hajléktalan hallgatóról tudnak az Amerikai Egyesült Államok 9. leggazdagabb államában.

A témában ajánljuk
Szívszorító nap képe: a hajléktalan kisfiú a Meki fényében tanul
"Itt a dilemma: számlát fizetünk vagy eszünk" - kilátástalan az egyetemi oktatók helyzete
Iskolások segíthetnek társaikon karácsony előtt

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!