szerző:
Eduline

A dán hatóságok terrorizmussal vádolják a lányt, akire az ISIS vérdíjat tűzött ki.

©

A politológia szakos hallgató, Joanna Palanit a közel-keleti válság kirobbanását követően döntött úgy, hogy csatlakozik katonaként az ISIS terrorállama elleni harcokhoz, a nyugati szövetségesek által mérsékelten támogatott kurdisztáni pesmergákhoz. Joanna három évesen került menekültként Dániába Irakból, ezzel indokolta motivációját, hogy ott harcoljon - írja a Daily Mail.

A kiképzését követően hónapokig harcolt terepen mesterlövészként, főleg Szíriába és Irakban.

©

A most 23 éves lány 2015 szeptemberében visszatért Dániába, ahol azonnal egy 12 hónapos utazási tilalmat rendeltek el vele szemben, hogy a hatóságok ellenőrizzék, nem szélsőséges dzsihadista-e. A probléma az volt, hogy közben az ISIS vérdíjat is kitűzött a fejére, emiatt nem érezte biztonságban magát, ha sokáig egy helyen kellett lennie, három naponta változtatott a lakhelyén.

2016 nyarán a tiltás ellenére ismét útnak indult, hogy csatlakozzon harcoló társaihoz, azonban az utazási tilalom Qatarban utolérte, ahol elfogták a reptéren, 2016 decemberében pedig átadták a dán hatóságoknak, fogházba is került. Jelenleg eljárás zajlik ellene terrorizmus vádjával - az eljárás a dán szigorítások miatt indult, mellyel a polgárháborús területekről érkező dzsihadistákat szeretnék kiszűrni.

Joannának jelenleg nincs lakása, családja is eltávolodott tőle, elmondása szerint elvesztett mindent, míg ügyéért harcolt.

Szíriai hallgató lett az év fotósa a Time-nál

A harcok miatt hagyta ott az egyetemet, önkéntes munkája mellett kezdett fotózásba. A Time magazin egy szíriai építészhallgatót választott az év ügynökségi fotósának. Mohammed Badra önkéntesnek állt a Vöröskeresztnél, mikor a polgárháború ellehetetlenítette az egyetemi oktatást. Munkája mellett a mindennapok fotósa lett, a Duma környéki harcok pillanatait örökítette meg.