Felsőoktatás Eduline

Hosszas vajúdás után sem jut a kormány elé a felsőoktatási tervezet?

Elolvasom

Levették a napirendről az új felsőoktatási törvény szövegének legújabb változatát a közigazgatási államtitkári egyeztetésen – a tervezet több pontját nem találták megalapozottnak, jó néhány kérdés ugyanis „politikai döntést igényel”. A szerdán kiszivárgott koncepció minden eddigi verziónál szigorúbb: rosszul járnak a magánfőiskolák, a felvételizők és az autonómiájukat féltő egyetemek.

Felsőoktatás Eduline

Újabb drasztikus váltás: mi lesz a szolnoki és a gyöngyösi főiskola sorsa?

Elolvasom

Az egyetemek kormány alá rendelése, a felsőoktatási autonómia megszűnése, 36 milliárd forint kivonása, az államilag finanszírozott hallgatói létszám csökkentése - egyebek között ezeket tartalmazza a felsőoktatási koncepció legújabb tervezete, amelyet szerdai számában ismertet a Népszabadság. A dokumentumban nem szerepel az önálló Károly Róbert Főiskola és a Szolnoki Főiskola.

Közoktatás Eduline

Továbbra is vegyes fenntartású lesz az iskolarendszer

Elolvasom

Néhány hete már elkészült az új köz- és az új felsőoktatási törvény átdolgozott változata, ám a kormány megvárta a tárgyalással a szociális konzultáció végeredményét - mondta a Magyar Nemzetnek Gloviczki Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatásért felelős helyettes államtitkára.

Felsőoktatás Eduline

Mi a baj a magyar felsőoktatással?

Elolvasom

„Ez a negyedik évem budapesti egyetemistaként, így bátran kijelenthetem, hogy ismerem a dörgést. Pontosan tudom, milyen az ország egyik elsőszámú egyetemén társadalomtudományi képzésben (képzéseken) részt venni. Ugyanilyen jelenségekkel találkozhat egy jogásztanonc, egy zeneművészetis vagy egy vidéki műszaki képzésben részt vevő hallgató. Más arcok, más eszközök, kicsit más szabályok, de ugyanaz a rendszer” – olvasható a Publius blog legfrissebb bejegyzésében.

Felsőoktatás Eduline

"Mindenki ugyanattól fél, mindegy, hogy hány éves" - interjú Mihalovics Péterrel

Elolvasom

Nem foglalkoznak a politikával, nem szívesen hallatják a hangjukat közéleti kérdésekben, viszont rettegnek az egzisztenciateremtéstől – Mihalovics Péter ifjúságügyi miniszteri biztos szerint ezek a magyar fiatalok legfőbb problémái. A fővárosi szórakozóhely-bezárási hullámmal nem ért egyet, a drogmentes szórakozásért azonban külön programot indítana.

Felsőoktatás Eduline

Nemet mondott Hoffmann tervére az Óbudai Egyetem

Elolvasom

Az Óbudai Egyetem szerint az intézményi struktúra átalakításának szükségessége, annak tervezett megvalósítása nincs hatástanulmányokkal és elemzésekkel megalapozva - közölte az intézmény szenátusa, rektori tanácsa, szakszervezeti bizottsága, közalkalmazotti tanácsa és hallgatói önkormányzatának elnöksége.

Felsőoktatás Eduline

A Kapovári Egyetem rektora sem tudott a felsőoktatási tervekről

Elolvasom

A Kaposvári Egyetem vezetése semmilyen hivatalos értesítést nem kapott a felsőoktatás átszervezéséről szóló koncepcióról, arról csak sajtóhírekből értesült - közölte az MTI érdeklődésére szerdán az intézmény sajtószóvivője. Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere leszögezte: "a városban és a térségben is létfontosságú az egyetem megléte az új munkahelyek létesítése szempontjából".

Felsőoktatás Eduline

"Ennek a fele sem fog megvalósulni" - interjú Hiller Istvánnal

Elolvasom

„Aki azt hiszi, hogy attól jobb lesz a felsőoktatás színvonala, ha negyven százalékkal kevesebb hallgatót vesznek fel az egyetemek és főiskolák, az semmit nem ért az oktatás világából” – mondta Hiller István volt oktatási és kulturális miniszter, aki az eduline-nak arról is beszélt, mi jelenthet megoldást a vidéki főiskoláknak, és mennyibe kerülne a tanárok központi bérfinanszírozása. Interjú.

Felsőoktatás Eduline

Pokorni: nagy fordulat előtt áll a magyar felsőoktatás

Elolvasom

Átalakítja és megrostálja a magyar felsőoktatást az a fordulat, amely előtt áll - hangoztatta Pokorni Zoltán fideszes parlamenti képviselő, az Országgyűlés oktatási, tudományos és kutatási bizottságának elnöke a győri Széchenyi István Egyetem szerdai rendezvényén.

Közoktatás Eduline

Drasztikus váltás: csak 15 éves korig lesz kötelező az iskola

Elolvasom

Tizennyolcról tizenöt évre csökkentik az tankötelezettség felső korhatárát 2012 szeptemberétől - derül ki a kedden bemutatott Széll Kálmán Tervből. Két hete még nem erről volt szó: az új közoktatási törvény tervezetének február 11-i változatában az szerepel, hogy hattól tizenhét éves korig lesz kötelező iskolába járni.

1
12 13 14 15 16 17 18