Felsőoktatás Eduline

Főiskolát csinálna a kormány a Corvinus Egyetemből?

Elolvasom

Elkészült a felsőoktatási törvény koncepciója, amely alapján a jelenlegi 29 intézményből valószínűleg 26 maradna meg, az államilag finanszírozott képzésben részt vevőkkel pedig szerződést kötnének, hogy meghatározott ideig Magyarországon kell dolgozniuk. Több intézmény rektora is azt mondja: az integráció önmagában nem átalakítás, és kérdéses az intézmények átsorolása is. A koncepció szerint ugyanis a jövőben csak tudományegyetemek és főiskolák lennének - írja a hvg.hu.

Felsőoktatás Eduline

"Olyan, mint egy Schwarzenegger-film" - hallgatók a Hoffmann-tervekről

Elolvasom

„A sorozatszezon kezdetével párhuzamosan a felsőoktatási reform is új epizódokkal jelentkezett. Új koncepció, hallgatói szerződések és egyéb mellékszálak” – tudományos-fantasztikus sztorit faragott a felsőoktatási tervezet körül kialakult vitákból a Pécsi Tudományegyetem hallgatói önkormányzata. A pécsi egyetemisták szerint a Hoffmann-kormány-egyetemek hármas harca lassan egy Schwarzenegger-filmre hasonlít.

Felsőoktatás Eduline

Rosszul jár a kormány tervével a Corvinus Egyetem?

Elolvasom

"Miután először kiszivárogtatták, utána pedig cáfolták, hogy megszűnik a Corvinus, most mégis a következőt nyilatkozta Dux helyettes államtitkár: az átalakulásba beleférhet - akár a Corvinus, akár más intézmény esetében - az integráció is, ahogy ez már 2000-ben is lezajlott" - olvasható a Népiskola blog legfrissebb bejegyzésében.

Felsőoktatás Eduline

Még Matolcsy sem érti a diplomásadót?

Elolvasom

Elkészült az új szakképzési törvény koncepciója és tervezte, de a véglegesítéssel be kell várni a köz-, a felsőoktatási és az önkormányzati törvényeket is - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a parlament oktatási bizottságában kedden.

Közoktatás Eduline

Nincs pénz Hoffmann Rózsa terveire Hiller István szerint

Elolvasom

Hoffmann Rózsa havonta letesz a kormány asztalára egy-egy - vitatható színvonalú - koncepciót a köz- és a felsőoktatás átalakítására, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter oktatási bizottsági meghallgatása világossá tette, hogy nem áll rendelkezésre a megvalósításukhoz szükséges fedezet - mondta Hiller István volt oktatási miniszter.

Felsőoktatás Eduline

Kiút a diplomaadóból: miért nem életképes a kormány ötlete?

Elolvasom

"A kormány azon gondolkozik, hogy extra adót vessenek ki a diplomásokra. Nem arról van szó, amit Hoffmann Rózsa vetett fel, miszerint a most képzésben részesülőkkel irassanak alá egy szerződést, hogy amennyiben elhagyják az országot a diplomaszerzés után, akkor fizessék vissza a képzésük árát. Hanem arról, hogy a diplomások, a már diplomával rendelkezők új adóformával támogassák a felsőoktatási képzést. Vagyis, hogy a diplomások egy különadó formájában finanszírozzák az oktatást" - olvasható az Énvezettem? blogon.

Felsőoktatás Eduline

Hogyan változnak a felvételi szabályok 2012-től és 2013-tól?

Elolvasom

A felvételi szabályain, a pontszámításon és az ingyenes szakok rendszerén is változtatna az oktatási államtitkárság. Az már most biztos, hogy a gazdasági, jogi, művészeti, bölcsész- és társadalomtudományi szakokra szinte lehetetlen lesz bekerülni. Összegyűjtöttük a legfontosabb tervezett változásokat.

Felsőoktatás Eduline

Újra lesz szóbeli felvételi, 13 ezerrel kevesebben tanulhatnak ingyen

Elolvasom

A jelenleg még korlátlan számú jelentkezés egy felvételi eljárásban legfeljebb három jelentkezésre módosulna az új felsőoktatási törvény koncepciója szerint, az intézkedés legkorábban 2013-ban, reálisan 2014-ben léphetne életbe. Átalakulna a finanszírozás, és fokozatosan csökkennének az államilag támogatott felvételi keretszámok is.

Felsőoktatás Eduline

Itt a terv: 15 évre röghöz kötnék a diplomásokat, összevonnának több főiskolát

Elolvasom

Tudományegyetemi és főiskolai intézménytípus, jelentősen változó pedagógusképzés - többek között ezt rögzíti az új felsőoktatási törvény koncepciója, amely szerint az államilag finanszírozott képzéseknél a jelentkezők egy része újra szóbelin venne részt. Az MTI információi szerint a javaslatról vasárnap tárgyalhat a kormány, a törvénytervezetet október 15-ig kell a dokumentum szerint kidolgozni. Az intézmények átszervezéséről szóló döntéseket október végéig nyilvánosságra kell hozni.

Felsőoktatás Eduline

LMP: az új felsőoktatási törvény diákok tömegét zárja ki az egyetemekről

Elolvasom

A kormány nyilvánosságra került felsőoktatási koncepciója fiatalok tömegeit zárná ki a felsőoktatásból, ráadásul a tervezett intézkedések élesen szemben állnak Magyarország európai uniós kötelezettségeivel és az ország érdekeivel - áll az LMP csütörtöki közleményében, amelyben Osztolykán Ágnes országgyűlési képviselő azt írja: "ha a Fidesz végrehajtja, amit tervez, akkor joggal mondhatjuk, hogy hazugsággal került hatalomra".

Felsőoktatás Eduline

Hosszas vajúdás után sem jut a kormány elé a felsőoktatási tervezet?

Elolvasom

Levették a napirendről az új felsőoktatási törvény szövegének legújabb változatát a közigazgatási államtitkári egyeztetésen – a tervezet több pontját nem találták megalapozottnak, jó néhány kérdés ugyanis „politikai döntést igényel”. A szerdán kiszivárgott koncepció minden eddigi verziónál szigorúbb: rosszul járnak a magánfőiskolák, a felvételizők és az autonómiájukat féltő egyetemek.

Felsőoktatás Eduline

Újabb drasztikus váltás: mi lesz a szolnoki és a gyöngyösi főiskola sorsa?

Elolvasom

Az egyetemek kormány alá rendelése, a felsőoktatási autonómia megszűnése, 36 milliárd forint kivonása, az államilag finanszírozott hallgatói létszám csökkentése - egyebek között ezeket tartalmazza a felsőoktatási koncepció legújabb tervezete, amelyet szerdai számában ismertet a Népszabadság. A dokumentumban nem szerepel az önálló Károly Róbert Főiskola és a Szolnoki Főiskola.

1
12 13 14 15 16 17 18