szerző:
Eduline

Hoffmann Rózsa havonta letesz a kormány asztalára egy-egy - vitatható színvonalú - koncepciót a köz- és a felsőoktatás átalakítására, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter oktatási bizottsági meghallgatása világossá tette, hogy nem áll rendelkezésre a megvalósításukhoz szükséges fedezet - mondta Hiller István volt oktatási miniszter.

Az MSZP-s politikus szerint a közoktatási rendszer Hoffmann Rózsa által tervezett átszervezése mintegy 300 milliárd forintot, azon belül a pedagógus-életpályamodell kialakítása több mint 160 milliárd forintot emésztene fel, ám Matolcsy György a bizottsági ülésen ezekre nem tudott pénzügyi garanciát vállalni, többletforrást nem ígért, "nemhogy 164 milliárdot, egyet sem".
   
A korábbi oktatási miniszter szerint az Orbán-kormány veszélyes stratégiát választott: egy működő oktatási rendszert borít fel úgy, hogy a tervezett átalakításhoz szükséges pénz hiányzik.   

Kitért arra, hogy a Széll Kálmán Terv alapján erőteljes - 2014-ig 38 milliárd forintos - pénzkivonás történik a felsőoktatásban, ez idő alatt 53 ezerről 24-25 ezerre csökken az államilag támogatott hallgatói helyek száma, míg a költségtérítéses képzés kivezetésével a fizetős diákoknak tanulmányaik valós árát, átlagosan a jelenlegi költségtérítés dupláját kell majd megfizetniük.
   
"Márpedig ha egy hallgató a felsőoktatási tanulmányainak teljes költségét megfizeti, azt a világ minden országában és nyelvén tandíjnak hívják. Ami itt készül, az a Fidesz tandíjrendszere" - mondta. Arra a kérdésre, enyhíthet-e ezen a kormány által tervezett új diákhitelrendszer, Hiller István úgy felelt: enyhíthetne, Matolcsy György "száját azonban ez a kifejezés nem hagyta el".
   
Az MSZP-s képviselő szerint a Fidesz politikusainak be kellene ismerniük: három évvel azután, hogy népszavazást szerveztek a tandíj bevezetése ellen, most, de legkésőbb 2014-ig maguk is tandíjat vezetnek be, amelynek összege ráadásul magasabb lesz a korábban elképzeltnél.

MTI