szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A nyelvtanulásról elsőként sokaknak az iskola, tanfolyam vagy magántanár jut az eszébe. Néha feledésbe merül, hogy mennyit lehet önállóan tanulni egy-egy idegen nyelvet is. Mutatjuk, hogy melyek azok a módszerek, amelyeket ha betartotok a hétköznapokban, hatékonyabban tanulhattok vagy éppen szinten tarthatjátok a meglévő tudásotokat.

Számtalan appot ajánlottunk már (legutóbb például ezt) az otthoni nyelvtanuláshoz, ezek mellett azonban számos további útja-módja van az önálló nyelvi fejlesztésnek. Érdemes őket szem előtt tartani és alkalmazni a mindennapokban.

Filmek, sorozatok, zene

A legegyértelműbb ötlet minderre, amelyről azonban sokan megfeledkeznek, az az eredeti nyelven történő film- és sorozatnézés - ezt is inkább eredeti felirat mellett ajánlott, ha már felirattal nézitek. Ugyanígy érdemes néha a felkapottak slágerek mögé is nézni, értelmezni a dalszöveget, akár feliratos verziókat hallgatni.

Olvasás

A olvasás ötletéért sem kell a szomszédba mennetek, azonban itt is jellemző az elkényelmesedés. Hiszen ha megvan magyar nyelven is, miért olvasnátok éppen angolul vagy németül vagy bármelyik idegen nyelven. Ha nagyon új terepről van szó számotokra, érdemes egyszerűbb nyelvezetű könyvekkel kezdeni, a bátrabbak aztán akár a tudományos cikkekkel is próbálkozhatnak. Ha nagyon érdekel titeket egy-egy téma, keressetek rá a neten, ugyanis nagyon sok beszámolót, publikációt tanulni, így akár szakmai nyelvismeretre is szert tehettek.

Hány óra kell egy nyelv megtanulásához? Érdekes lista az időbefektetésről

Gondolkoztatok már azon, hogy vajon milyen idegen nyelveket lehet a legkevesebb idő alatt megtanulni? Itt egy lista, ami tetszeni fog, ha időhiányban szeretnétek egy (újabb) nyelvvizsgát.

E-learning

A klasszikus nyelvtanfolyamoktól elrugaszkodva, egyszer érdemes lehet kipróbálnotok egy e-learning kurzust is. Az otthoni videós oktatásnak, önálló készülésnek is megvannak a maga előnyei.

Utazás

Egy utazás is mindig jó ötlet az adott célnyelvi országba. Ha önállóan tervezitek meg magát az utazást és az országon belüli programokat, már élmény lesz társalogni a helyiekkel is.

Videók és játékok

A következőkre külön biztatni nem kell senkit, hiszen akik szeretik, azok rendszeres használói, fogyasztói a különböző videojátékoknak, YouTube-videóknak, és még sorolhatnánk. A YouTube esetében érdemes követni például a felkerülő TED-es előadásokat. Ezeknek köszönhetően is igen sokat fejlődhet az idegen nyelvi tudás (is.)

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!