szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Új, szigorúbb szabályok az iskolákban, digitális oktatás és karanténba került osztályok, valamint világsztárokkal támogatott egyetemfoglalás a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Összeszedtük a hét legfontosabb híreit.

Iskola a vírus idején

A hét elején megtudtuk, hogy a korábbi négy óvoda és hat iskola mellett további öt oktatási intézményben rendeltek el rendkívüli szünetet koronavírus-megbetegedés miatt. Ez persze azóta változott, hiszen sok iskolában találtak újabb fertőzötteket, sok iskolában pedig a tesztek eredményére várnak.

Mik a szabályok?

A héten szigorítottak a szabályokon: a szülők csak engedéllyel léphetnek be az oktatási intézményekbe, a rendezvényeket el kell halasztani, vagy szigorú létszámkorlátot kell tartani.

A miniszterelnök pedig tegnap elmondta, október 1-től kötelező lesz az iskolákba belépés előtt hőmérsékletvizsálatot végezni.

Több pontot is jól ismerünk már az oktatási intézményeknek szánt járványügyi protokollból, most részletesebben is megnéztük, hogy milyen ajánlások vannak benne a biztonságos környezet kialakítására. A rendezvényekről, osztálykirándulásokról és tesióra a járványügyi protokolljáról itt olvashattok.

Nyilvános az OECD legfrissebb kutatása

Az általános iskolában és a középiskolák alsó évfolyamain tanító tanárok bére 66%-a az átlag diplomás bérnek, míg a középiskola felső évfolyamain az arány már eléri a 70 százalékot. Ezzel az aránnyal a magyar tanárok a lista végén szerepelnek, a friss adatok szerint csak Csehországban és az USA-ban alacsonyabb a tanárok átlagbére a többi diplomáshoz képest. A teljes felmérést itt olvashatjátok.

Csak részben ismerte be bűnösségét a győri késelő diák

A vádirat szerint a fiú értelmi képessége az átlagot meghaladja, személyiségében, elmeállapotában nem volt tapasztalható olyan torzulás, amely indokolhatta volna cselekményét és tette következményeinek felismerését. Ugyanakkor erőteljesen szorongó, a késztetéseit elfojtja, ami agresszív cselekedetekben jelenhet meg. A jelenlegi helyzetről és a tárgyalásról itt olvashattok.

#freeSzFE

Az SZFE dolgozói a héten benyújtották sztrájkköveteléseiket a kormányhoz. Ugyanis a csorbult autonómiájuk hatására felmondott az egyetem vezetése, azonban ez a dolgozók érdekeit is nagyban sérti, így ők most sztrájkkal csatlakoznak az autonómiáért folytatott küzdelemhez. Mindezt azután, hogy a héten szervezett találkozón a Színművészeti ügyével kapcsolatban a Magyar Rektori Konferencia (MRK) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) vezetése, egyes modellváltó egyetemek rektorai, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriuma vett részt - sem az SZFE rektora, sem a hallgatók nem voltak ott.

Több mint egy hete már, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói blokád alá vonták az egyetem főépületét - a hvg.hu összeszedte, milyen lehetséges forgatókönyvek jöhetnek az ügyben.

Van bármi kötelezettségetek, ha nem szereztek időben diplomát?

Megnéztük, hogy mire kell számítanotok, ha államilag támogatott képzésen tanultok, de végül nem szereztek oklevelet.

Eddig közel 110 ezer diploma született nyelvvizsgamentesen

A gazdaságvédelmi akcióterv egyik első intézkedése volt, hogy akik 2020. augusztus 31-ig záróvizsgát tettek, nyelvvizsga nélkül is megkaphatták diplomájukat.

Hamarosan lejár a diákhitel-igénylés szeptemberi határideje

Ha már a félév első utalásakor szeretnétek megkapni a kölcsönt, akkor igyekeznetek kell, ugyanis a napokban lejár a szeptemberi hiteligénylés határideje.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!