szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Számos járványügyi szabály van, amit már álmunkból felébredve is tudunk, de az iskolakezdéssel sok olyan szabály és ajánlás jött létre, aminek utána kell nézni.

Korábban írtunk arról, hogy a járványügyi intézkedési terv szerint mi a teendő, ha beteg lesz egy gyerek és annak is utánajártunk, hogy milyen ajánlások vannak a biztonságos környezet kialakítására, most pedig megnéztük, hogy mi vonatkozik az intézmények látogatására, a rendezvényekre és a kirándulásokra.

Több pontban olyan típusú ajánlások szerepelnek az intézkedési tervben, melyek betartásához sok plusz időre lenne szükség az oktatási intézményekben. Vajon sikerül ezeket megvalósítani?

A legelső pontban kiemelik, hogy kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyerek, tanuló járhat iskolába, óvodába, bölcsődébe. Ennek kapcsán már több kérdés is felmerült, például, hogy mikor kell az orvosnak kiállítania „egészséges igazolást”.

Maszk és távolság

A tanítási órákon, foglalkozásokon a maszk viselése lehetséges, de nem kötelező, azonban a termekben lehetőség szerint gondoskodni kell a tanulók lazább elhelyezéséről, ennek megvalósításához azt tanácsolják, hogy az oktatáshoz-neveléshez nem szükséges tárgyakat, bútorokat a tantermen kívül helyezzék el. Csak annyi gyerek tartózkodhat a közösségi terekben egyszerre, hogy betartható legyen a 1,5 méteres távolság. Abban esetben, ha a védőtávolság nem tartható be, javasolják a maszk viselését.

A protokoll szerint minden köznevelési intézménynek meg kell tennie a szükséges intézkedéseket a csoportosulások megelőzésére, az intézményen belül és az épület előtt is. Ennek megfelelően kell kialakítani a csengetési rendet és ügyelni kell arra, hogy az osztályok ne keveredjenek. Ha elkerülhetetlen a tanteremváltás napközben, akkor két óra között felületfertőtlenítést kell végezni.

Testnevelés óra

A járványügyi intézkedési tervben a testnevelés órával kapcsolatban azt javasolják, hogy a szabad térben tartsák meg időjárás függvényében. Kérdéses, hogy ez meddig tud majd működni. A szoros testi kontaktus mellőzésére is felhívják a figyelmet, és arra is, hogy ha ezt nem lehet elkerülni, akkor az edzőpartnerek állandóak legyenek (párok, kiscsoportok). A torna órák előtt az öltözőkben is kerülni kell a csoportosulást, így az öltözést is úgy kell kialakítani, hogy ez elkerülhető legyen. Ugyanez igaz a mosdók használatára.

Kirándulások és rendezvények

Az olyan eseményeken, ahol egyidejűleg nagy létszámú tanuló és/vagy pedagógus vesz részt (pl.: tanévnyitó ünnepség, bál, szalagavató, kulturális program) tekintettel kell lenni a meghatározott létszámkorlát szigorú betartása, és az alapvető egészségvédelmi intézkedések betartására. Ilyen esetekben ajánlják inkább a szabadtéri rendezvények szervezését, hogy kisebb létszámú rendezvények legyenek és a résztvevők körének korlátozását.

Az osztálykirándulások kapcsán azt kérik, hogy bár a belföldi utazás, kirándulás lehetséges, inkább ezeket is fontolják meg. A külföldre szervezett utakat át kell tenni belföldre. Felhívják a figyelmet arra, hogy a szülők a szülői értekezleteken is tartsák be a járványügyi előírásokat és amennyiben lehetséges, a szükséges információk e-mailben és a KRÉTA rendszeren keresztül is legyen elérhetőek.

"Közösen örültünk, hogy a megszokott rendben indulhatott el a tanév"

Szentkirály Alexandra, kormányszóvivő Facebook videójában beszélt az iskolakezdésről és arról, hogy idén őszintének kell lenni a félelmeinkről is.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!