szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megnéztük, hogy a járványügyi intézkedési terv szerint mit kell csinálni, ha valaki beteg vagy betegnek érzi magát az iskolában.

Több helyen vitát váltott ki vitát, hogy ki és mi alapján döntheti el, hogy egy gyerek beteg és távol kell maradnia az iskolától. Kisgyerekek között nagyon gyakori az orrfolyásos, enyhe lefolyású betegség, nehéz eldönteni, hogy menyire súlyos a helyzet a fertőzés szempontjából.

Több orvos is kampányolt az ellen, hogy az intézmények „egészséges igazolást” kértek a háziorvosoktól. Most megnéztük, hogy a járványügyi intézkedési terv szerint mit kell csinálni, ha valakiről kiderül, hogy beteg, betegnek érzi magát az iskolában. Az iskolakezdés óta pedig több iskola jelentette be, hogy koronavírus-fertőzés miatt rendkívüli szünetet rendelnek el.

Az intézkedési tervben külön pontot szántak arra, hogy a mi a teendő beteg személy esetén. Eszerint, ha egy gyereknél vagy pedagógusnál, vagy más iskolai dolgozónál fertőzés tüneteit észlelik, akkor őt haladéktalanul el kell különíteni. Ha ez megtörtént, akkor értesítik az iskolaegészségügyi orvost, aki dönthet a további teendőkről az érvényes eljárásrend szerint. Ha diákot kell elkülöníteni, akkor értesíteni kell a szülőket is és fel kell keresni a háziorvost is.

Annak, aki ellátja beteg gyereket, kötelező a kesztyű használata és maszk használata, ha pedig felmerül a koronavírus gyanúja is, akkor azt jelezni kell egy megfelelő felkészültséggel rendelkező egészségügyi dolgozónak. A koronavírus - fertőzés gyanújáról a kezelőorvos nyilatkozhat. Amennyiben ez a gyanú fennáll, akkor értesíteni kell Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK). A tanuló akkor térhet vissza az iskolába, ha orvosi igazolással rendelkezik, ezt az intézménynek el kell fogadni.

A rendelet szerint egyébként csak a bölcsődés korú gyerekeknél kötelező igazolni az egészséges állapotot, az óvodásoknál és az iskolásoknál a hiányzás időtartamának igazolására van szükség. Így ez a pont némileg ellentmond az orvosokra vonatkozó rendeltnek. Ha olyan gyerekről van szó, aki krónikus beteggel él együtt és speciális eljárást igényel, akkor ebben az esetben a kezelőorvosnak kell döntenie, mely alapján a szükséges intézkedéseket meg kell tenni – írják a rendeletben, de arra nem térnek ki, hogy melyek ezek az intézkedések.

A világ összes tanulójának csupán egyharmada ülhetett vissza az iskolapadba

A diákok alig fele tér vissza az iskolapadba a világon a jelenlegi iskolakezdéskor - számolt be erről kedden az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO).

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!