szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hétfőtől elkezdődnek az idei tavaszi érettségik, nincs tervben az iskolák újranyitása, megvannak a szakmai vizsgákra vonatkozó szabályok, berobbant az új diákhitel, megjelentek a középiskolai felvételi adatai, rendhagyó módon ballagtak a diákok. Összeszedtük a hét legfontosabb híreit és cikkeit.

Jövő héten kezdődik a 2020-as tavaszi érettségi időszak

Az Oktatási Hivatal adatai szerint jövő héttől a korábban becsült 100 ezerből, várhatóan mintegy 84 300-an érettségiznek majd, 1 144 helyszínen. Az idei érettségivel és felsőoktatási felvételivel kapcsolatos legfontosabb számokat itt találjátok. A koronavírus járvány miatt rendkívül szigorú biztonsági intézkedések mellett zajlanak majd az érettségik. Ezekről itt olvashattok részletesebben. Arról, hogy a külföldről érkező diákokra milyen szabályok vonatkoznak, itt írtunk.

A írásbeli feladataival kapcsolatban azt is összeszedtük, mik fordulhatnak elő a magyar, töri és matek vizsgákon, ha az összeállítók is gondolnak az aktualitásokra.

Összegyűjtöttük a nappali rendszerű szakmai vizsgákra vonatkozó szabályokat

Bár szigorú óvintézkedések mellett, de májusban megtartják a szakmai vizsgákat az iskolai rendszerű szakképzésben. Az érettségihez hasonlóan idén a szakgimnáziumokban, szakközépiskolákban és szakiskolákban letehető komplex szakmai vizsgák esetében is elmaradnak a szóbelik, kizárólag írásbeli és gyakorlati vizsgákat szerveznek majd meg. Arról, hogy ezekre mikor kerül sor, illetve mi történik akkor, ha a veszélyhelyzetre való tekintettel nem vesztek részt a vizsgán, itt olvashattok részletesebben.

Rekordszámú hallgató igényelte fél nap alatt az új diákhitelt

A kormány április 9-i döntése alapján, a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre való tekintettel, május elsejétől elérhető a Diákhitel Központnál a Diákhitel Plusz, amit az aktív jogviszonyú felsőoktatási hallgatók igényelhetnek maximum félmillió forint összegben, amennyiben még nem töltötték be 55. életévüket. Az új diákhitelt alig fél nap alatt több, mint ezer hallgató igényelte. A Diákhitel Központ történetében ilyen számú igénylésre ilyen rövid idő alatt a 2001-es alapítás óta nem volt példa. A hitel törlesztéséről, illetve a Diákhitel1-et és Diákhitel2-t érintő változásokról itt írtunk.

Magyarországon egyelőre nincs tervben az iskolák újranyitása

Vannak országok, ahol már megtörtént vagy éppen folyamatban van az iskolák újranyitása. Ezekről itt írtunk korábban. Magyarországon azonban egyelőre még nincs tervben az iskolákat érintő lazítás. Arról, hogy biztosan meddig nem lesz rendes iskolai tanrend itt olvashattok.

Középiskolai felvételi

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint idén több mint 97 ezer tanuló, köztük 83 775 nyolcadik, 7854 hatodik és 5443 negyedik évfolyamos diák kérte felvételét középfokú nevelési-oktatási intézménybe. Közülük a jelentkezők 96 százalék be is került a választott iskolába. A friss adatokat itt találjátok. Lesznek azonban olyan diákok, akik a sikeres középiskolai felvételi után majd azzal szembesülnek, hogy mégsem veszik fel őket a kiválasztott iskolákba, a létszám változása miatt. Erről itt olvashattok részletesebben. A fellebbezés lehetőségeiről itt írtunk.

Ballagás koronavírus idején

A legtöbb helyen online búcsúztatták el a diákokat, de van, ahol később megtartják az ünnepséget. Az országos ballagási körképet itt találjátok. A ballagásokkal kapcsolatban a különleges ajándékoknak is évek óta nagy hagyománya van. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által létrehozott Csokor helyett esélyt nevű programról itt számoltunk be.

Meddig kell pótolnotok a hiányzó dokumentumokat a 2020-as felvételin?

Július 9-ig tölthetitek fel az E-felvételi felületére a pontszámításhoz szükséges, de még hiányzó dokumentumokat. Ugyanitt a már benyújtott dokumentummásolatok feldolgozottsági státusza is nyomon követhető.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2020-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.