szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tegnap indult, mégis alig fél nap alatt már több, mint ezer hallgató igényelte a szabad felhasználású kamatmentes Diákhitel Plusz-t - tájékoztatott a Diákhitel Központ.

A kormány április 9-i döntése alapján, a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre tekintettel, a tegnaptól elérhető a Diákhitel Központnál a Diákhitel Plusz, amit aktív jogviszonyú felsőoktatási hallgatók maximum félmillió forint összegben igényelhetnek, amennyiben nem töltötték be 55. életévüket - írják közleményükben.

Hogyan kell majd törleszteni?

Az igényelt összeget a Diákhitel Központ egyösszegben folyósítja, melyet egy év türelmi idő után 5 éven belül kell visszafizetnie. A felvett hitel teljes mértékben szabad felhasználású és kamatmentes. 

A konstrukciót alig fél nap alatt több, mint 1000 hallgató igényelte. A Diákhitel Központ történetében ilyen számú igénylésre ilyen rövid idő alatt a 2001-es alapítás óta nem volt példa – tájékoztatott a Központ vezérigazgatója, dr. Magyar Péter.

Ezen felül május 1-től az első szemeszterre visszamenőleg is igényelhetitek a szabad felhasználású Diákhitel1-et akár 350 ezer forint értékben. Illetve május 1-től meghosszabbították a Diákhitel1 és a Diákhitel2 igénylési határidejét a 2019/2020-as tanév II. félévében június 15-ig, illetve a 2020/2021-es tanév I. félévében december 31-ig.

Szintén május 1-től elérhető Dákhitel Plusz terméket igénylők is jogosultak a Kormány által 2018-tól bevezetett családtámogatásokra. Amennyiben egy családban 2020. május 1. után megszületik a második gyermek, akkor az édesanya diákhitelének a felét, míg a harmadik gyermek megszületése esetén a teljes diákhitel-tartozást elengedi a Diákhitel Központ. Közleményükben kiemelték, hogy a Diákhitel Plusz bevezetésével a Nyelvtanulási Diákhitel igénylési lehetősége megszűnt, illetve a mostanáig felvett, 1,99 százalékos kamatozású Nyelvtanulási Diákhitelek tegnaptól naptól kamatmentessé válnak.

Érettségi százalékok: így osztályozzák az idei vizsgákat közép- és emelt szinten

Nincs már sok idő hátra, jövő héten elkezdődnek az írásbeli érettségik. Mindenki szeretne jó jegyet kapni a vizsgákra, itt megnézhetitek, hogy hány százalékot kell elérnetek a közép- és az emelt szintű érettségin, hogy meglegyen a négyes, ötös vagy éppen a kettes.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2020-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.