szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A héten 1200 milliárd forint támogatástól esett el a felsőoktatás, folytatódtak az érettségik és pótnappal számolhatnak azok, akik betegség miatt nem tudtak részt venni az írásbeliken - összeszedtük a hét legfontosabb oktatási híreit.

Folytatódik az érettségi

Véget ért a 2021-es érettségi második hete is - itt nézhetitek meg az összes feladatsort és a megoldásokat. Itt pedig a harmadik hét menetrendjét.

A héten jó hírt kaptak azok is, akik esetleg önhibáján kívül nem tudott részt venni az írásbeli, az a tervek szerint pótnapon - még májusban - levizsgázhat. Erről bővebben itt írtunk. A megbetegedés úgy tűnik, nem egyedi eset - egy érettségiző szerint sokan koronavírusosan mehettek vizsgázni, mások tőlük kaphatták el. Visszajár a 25 és 42 ezer forint is: az érettségdíj visszaigénylése öt lépésben - erről itt írtunk le mindent.

Nem volt elég hangtechnikai eszköz az iskolában, a recsegő iskolarádión játszották le a feladatot

Több, a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnáziumban érettségiző diák is aggódik a múlt heti emelt szintű angol érettségi eredményi miatt - derült ki a héten. Úgy tudni, a vizsgaszervezők úgy döntöttek: a hallás utáni szövegértés feladatokhoz kapcsolódó hanganyagot nem számítógépen, digitális magnón vagy interaktív táblákon, hanem a régi iskolarádiós hangszórókon keresztül játsszák le a vizsgázóknak.

Kompetencia- és nyelvi mérés a nyári szünet előtt: minden teendő és határidő, ami még hátravan

Alig négy hét van hátra az idei tanévből, azonban országos mérések, tesztek és ballagások is várnak még a diákokra. Összeszedtük, mi van még hátra a 2020/2021-es tanévből a nyári szünetig.

Úgy tűnik, 1200 milliárd forint támogatástól esett el a felsőoktatás

A magyar kormány inkább mégsem kéri az Európai Uniótól a kedvezményes hitel teljes összegét, aminek nagy részét a felsőoktatásra fordították volna. A részleteket itt olvashatjátok el.

Jó hír a diákoknak: június 1-től megtarthatóak lesznek a táborok

Szentkirályi Alexandra a csütörtöki kormányinfón elmondta, ahogy haladunk előre az oltásban, a táborok megtartásáról is lehet beszélni. A kormányszóvivő bejelentette, június 1-től megtarthatóak lesznek a táborok, természetesen a szervezésük előbb is elkezdődhet.

Több tankerület is átírta egyes iskolák tankönyvrendelését

A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) szerint az egyes tankerületek az új típusú, 2020-as Nemzeti alaptantervhez (NAT) igazított állami tankönyvek megrendelésére utasították az iskolai tankönyvfelelősöket. A teljes cikket itt olvashatjátok.

Levélben kéri Karácsony Gergely az iskolaigazgatókat, hogy később kezdődjön a tanítás

Kisebb lenne a tömeg reggel a buszokon és villamosokon, ha fél vagy egy órával később kezdődne reggelente a tanítás.

Újabb covid-félévet zárnak az egyetemek - online vagy személyesen lesznek a vizsgák?

Hogyan alakul a félévzárás a fővárosi egyetemeken? Összeszedtük a nagyobb intézmények dátumait, és ahol erről találtunk információt, azt is megnéztük, milyen formában bonyolítják le a vizsgákat.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.