szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) szerint az egyes tankerületek az új típusú, 2020-as Nemzeti alaptantervhez (NAT) igazított állami tankönyvek megrendelésére utasították az iskolai tankönyvfelelősöket.

Az iskoláknak április végéig kellett leadniuk tankönyvrendeléseiket az állami tankönyvellátónak (KELLO), ám ezt megelőzően még a tankerületeknek is be kellett mutatniuk a listát ellenőrzésre - idézi a Népszava a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületét (TANOSZ). A TANOSZ állítása szerint tudnak olyan esetekről is, amikor egyes tankerületek - gyakran az iskolaigazgatót is megkerülve - közvetlenül utasították az iskolai tankönyvfelelősöket, hogy a már elkészült és iskolájukban egyeztetett rendelést írják át, egyes köteteket cseréljenek le az új típusú - ám sokszor kétes minőségű -, a 2020-as Nemzeti alaptantervhez (NAT) igazított állami tankönyvekre.

A lap megkérdezte a Klebelsberg Központot (KK), ahol közölték, hogy a tankerületek valóban ellenőrzik a rendeléseket, hogy azok a jogszabályoknak megfelelnek-e, de a pedagógiai-szakmai szempontokba nem szólnak bele.

Romankovics András, a TANOSZ alelnöke szerint azonban pont ezeket a szempontokat írják felül a tankerületek. Emlékeztetett, hogy a tankönyvek, taneszközök szabad megválasztása a tanárok köznevelési törvényben rögzített joga, és ők tudják a legjobban, milyen tankönyvek felelnek meg az adott "célcsoportnak".

A tankönyvszakértő szerint egyébként az idén is látszik, hogy az új NAT-hoz igazított tankönyvek nem túl népszerűek a tanárok körében. Az 5. és a 9. évfolyamon például több tantárgynál ezeknek a könyveknek a megrendelése nem érte el vagy alig haladta meg az 50 százalékot.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!