szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Február 15-ig jelentkezhettek az egyetemek és főiskolák szeptemberben induló képzéseire. De mi a helyzet akkor, ha még kicsit tanácsatalanok vagytok, melyik szakot vagy éppen melyik egyetemet válasszátok? Mutatjuk, hol találtok meg mindent a felvételiről.

Ha idén felvételiztek, akkor a többletpontok, szabályok és határidők mellet sok más fontos dologra is érdemes figyelni, mielőtt beadjátok a jelenetezéseteket. Arról már többször is írtunk, mit jelentenek a rövidítések és a jelölések az idei felvételiben, de vajon hol talál segítséget az, aki a különböző szakokra vagy egyetemekre kíváncsi? Mutatjuk:

Szakleírások azoknak, akik még bizonytalanok

Mielőtt kiválasztjátok a titeket érdeklő képzéseket, nézzetek utána, például milyen tantárgyakat fogtok tanuni ha bekerültök. Ehhez az egyik legjobb forrás szakkereső „szakleírások A-tól Z-ig” menüpontja.

©

A különböző képzési területek közül kell kiválasztanotok a megfelelőt (lehet, hogy elsőre nem sikerül eltalálni, hogy a kommunikáció- és médiatudomány vajon a bölcsész- vagy a társadalomtudományi területhez tartozik-e, de semmi gond, nem árt, ha egy kicsit jobban megismeritek a szakkínálatot is a jelentkezés előtt). Bal oldalt választhatjátok ki a képzési szintet, majd a szak nevére kattintva részletes leírást olvashattok.

Ha az adott egyetemi vagy főiskolai kar oldalán megtaláljátok a szak kurzuslistáját, az a legjobb. Bármennyire is unalmas olvasmánynak tűnik, nézzétek át a listát, abból ugyanis megtudhatjátok, milyen tantárgyaitok lesznek, mikor kell elvégezni a szakmai gyakorlatot vagy hány félévig lesz statisztika, szakdolgozati szeminárium vagy anatómia.

Diplomás pálykövetés azoknak, akik határozottabbak

Mi történik, ha elvégzitek az adott képzést? Mennyit lehet majd vele keresni? Jogos kérdések, amelyek döntőek lehetnek már a jelentkezéskor is. Ha meg szeretnétek nézni az elmúlt években végzettek elhelyezkedési adatait és átlagfizetését, akkor itt minden fontos infót megtalálhattok. Ha kiválasztjátok a titeket érintő képzést, egyetemet vagy tanulmányi területet, egy-egy infografikát találtok, amelyben számos hasznos infót olvashattok.

©

Persze az átlagban mindenki szerepel - az is, aki már az egyetem mellett komoly szakmai tapasztalatot szerzett, ezért jó kezdő fizetéssel tudott elhelyezkedni egy multinál, és az is, aki nulla tapasztalattal például talált állást, és nem keres túl jól. Érdemes ezért beszélgetni a kiválasztott szakon tanulókkal - ők valószínűleg már jobban látják, merre tudnak indulni a diplomájukkal.

A legjobb azonban, ha olyan - két-három éves tapasztalattal rendelkező - fiatal diplomást találtok, aki ugyanezen a szakon végzett. Érdemes meghallgatni az élményeit az álláskeresésről, kérjétek meg, hogy meséljen a munkahelyi feladatairól, volt évfolyamtársai karrierjéről.

Szakkereső azoknak, akik már döntöttek

Ahhoz, hogy megtaláljátok a megfelelő képzést, nem ár tudni, milyen szakokat indítanak az egyetemek és főiskolák. A Felvi bal oldali menüjében találjátok a szakkeresőt - böngészhettek képzési szint, szaknév, intézmény, képzési terület, érettségi követelmények szerint is, sőt azt is meghatározhatjátok, melyik településen szeretnétek tanulni.

©

Ha például egyelőre csak azt szeretnétek megnézni, a saját városotokban milyen továbbtanulási lehetőségek vannak, válasszátok ki az adott települést - ilyenkor egy lista jelenik meg az adott városban indítandó szakokról.

A Felvi szakkeresőjében intézmény alapján is szűrhettek, de ha szívesen végignéznétek a szimpatikus felsőoktatási intézmények összes képzését, válasszátok az Egyetemek, főiskolák menüt. Kattintsatok arra az intézményre, amely érdekel titeket - így megtudjátok, milyen karok működnek, és azok milyen képzéseket indítanak 2020 szeptemberében.

Persze az egyetem kiválasztásánál nem árt az is megnézni, hogy az előző években milyen ponthatárokat húztak a számotokra szimpatikus képzésen. A ponthatárok között ugyanis akár 10-15 pontos eltérés is lehet, sőt vannak olyan képzések is, ahol ennél is nagyobb különbségek vannak két egyetem ugyanazon szakja között.

És ha már az egyetemeknél tartotok, azt is érdemes megnézni, hogy a kiválasztott intézményben mennyibe kerül a kiszemelt képzés. Ugyanis, ha nem államilag támogatott képzésre kerültök be, komoly százezreket kell kifizetnetek egy félévre - és már pár tízezer forint is számíthat.

A 2020-as felvételiről szóló legfrissebb cikkeinket itt találjátok

Idén felvételiztek? Így számolhattok a pontjaitokkal 2020-ban

Szeretnétek kiszámolni, jelenleg hány pontotok van/lenne a tanulmányi és érettségi eredményeitekkel, nyelvvizsgával, versenyeredményekkel a 2020 felvételin, ha minden a tervek szerint alakul? Próbáljátok ki az Eduline pontszámító kalkulátorát.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.