szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már lehet jelentkezni a 2020. szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre. De mit jelent az a sok betűjel a meghirdetett szakok listájában? Mutatjuk.

Múlt hét csütörtökön megjelent a felvételi tájékoztató, február 15-ig jelentkezhettek a jövő szeptemberben induló képzésekre. Azt, hogy milyen alapvető feltételeknek kell megfelelnetek a bekerüléshez, itt gyűjtöttük össze.

A meghirdetett képzéseket a Felvi Egyetemek, főiskolák menüpontja alatt böngészhetitek. Itt a táblázat első három oszlopában betűjeleket láthatto k- ezek értelmezéséhez adunk most segítséget.

Képzési szintek

A - ha a képzési szintet jelölő oszlopban látjátok, az azt jelenti, hogy egy hároméves alapszakról, vagyis BA- vagy BSc-képzésről van szó.

O - ez az osztatlan képzéseket jelöli, amelyek végén mesterfokozatú diplomát kaptok. Ezek a szakok öt- vagy hatévesek, és például az orvosi képzések nagy része, illetve az osztatlan tanárképzések is ilyen formában indulnak.

F - a felsőoktatási szakképzések (FOSZK) betűjele. Ezek kétéves képzések, amelyekkel felsőfokú szakképzettséget szerezhettek, ha pedig a szakiránynak megfelelő alapszakon tanultok tovább, a kreditek egy részét beszámítják.

M - ez a mesterszakok, vagyis a kétéves MA- vagy MSc-képzések jele.

Itt olvashattok részletesen a különböző képzésekről, illetve arról, hogy milyen végzettségre van szükségetek a bekerüléshez.

Munkarendek

N - nappali rendszerű, vagyis teljes idejű képzés. Félévente legalább háromszáz tanórát kell elvégeznetek, amelyeket hétfőtől péntekig szerveznek meg reggeltől estig tetszőleges időpontokban.

E - esti képzés. Ez részidős képzésnek számít, ami azt jelenti, a tanórák száma a teljes idejű képzés tanóráinak 30-50 százaléka lehet. Az órákat munkanapokon tizenhat óra után vagy hétvégén tartják.

L - levelező képzés, a részidős munkarend másik fajtája. Az órákat tömbösítve tartják legfeljebb kétheti gyakorisággal munkanapokon vagy a heti pihenőnapon, a képzés fennmaradó részében pedig a távoktatás módszereit alkalmazzák.

T - távoktatásos munkarendben a tanórák száma nem éri el a teljes idejű képzés óraszámainak harminc százalékát. Az oktatás elsősorban online kommunikációra, digitális tananyagokra és önálló hallgatói munkára épül.

Finanszírozási formák

A - a magyar állami ösztöndíjas képzés betűjele. Ez azt jelenti, hogy az önköltséget az állami fizeti. Ezért cserébe vállalnotok kell, hogy meghatározott időn belül oklevelet szerez,tek majd az oklevélszerzést követően megfelelő ideig hazai munkaviszonyt tartotok fenn. Itt olvashatjátok a részleteket, az állami ösztöndíjas félévekről pedig itt találtok meg minden tudnivalót. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen közszolgálati ösztöndíjas képzésre felvételizhettek.

K - költségtérítéses képzés, vagyis a táblázatban szereplő önköltséget nektek kell kifizetnetek. Ennek fedezésére diákhitelt vehettek fel, amelyről itt olvashatjátok összefoglalónkat.

A 2020-as felvételivel kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.

Felvételi 2020: milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a szakválasztásnál?

Jövőre szeretnétek felvételizni egyetemre, főiskolára és a megfelelő képzést keresitek? Szempontok és információk, hogy könnyebb legyen a választás.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.