szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hamarosan lejár a diákhitel-igénylés határideje, ezért itt van egy útmutató az igénylés szabályairól, valamint a diákhitelek közti különbségekről.

Kik vehetik fel a Diákhitel1-et és kik a Diákhitel2-t?

A szabad felhasználású Diákhitel1-et egyaránt felvehetik állami ösztöndíjas és önköltséges képzésen tanulók - de ha éppen külföldön tanultok Erasmusszal, akkor is felvehetitek. A Diákhitel2-t ezzel ellentétben kizárólag akkor igényelhetitek, ha önköltséges, vagyis fizetős szakon tanultok.

Mekkora összeget lehet igényelni egyikkel, másikkal?

A Diákhitel1 maximális összege 70 ezer forint havonta - így összesen 350 ezer forint hitelt vehettek igénybe. A Diákhitel2-vel akkora összeget vehettek fel, amekkora a tandíjatok, ennél az összegnél nem lehet magasabb az igényelt hitelösszeg.

Mekkora a kamat?

A Diákhitel1-re 1,99 százalék érvényes a július 1-től december 31-ig tartó időszakra. A Diákhitel2 pedig kamatmentes.

Mennyi időre igényelhető?

A Diákhitel1 egy félévre (vagyis 5 hónapra) igényelhető, míg a Diákhitel2-t 11 tanulmányi félévre lehet felvenni, egy szemeszterben legfeljebb 5 tanulmányi hónapra. Ha egységes osztatlan szakon tanultok, és a képzési idő meghaladja a 11 félévet (ilyen például a hatéves általános orvosi szak), akkor a jogosultsági idő megegyezik a képzési idővel, de nem haladhatja meg a 14 tanulmányi félévet.

Mikortól kötelező a törlesztés?

A Diákhitel1 igénylésének korhatára jelenleg 45 éves kor a szabályok szerint, ezzel együtt a törlesztés legkésőbbi kezdete is lehet 45 éves kortól. Ugyanez a szabály vonatkozik a Diákhitel2-re is.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Az önköltséges képzésen tanulók negyede vesz fel diákhitelt

Nyelvtanulásra is igényelhető lesz a diákhitel októbertől - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.