szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeretnétek kiszámolni, jelenleg hány pontotok van/lenne a tanulmányi és érettségi eredményeitekkel, nyelvvizsgával, versenyeredményekkel a 2020 felvételin, ha minden a tervek szerint alakul? Próbáljátok ki az Eduline pontszámító kalkulátorát.

Ha kíváncsiak vagytok, hogy mire jár idén pont a felvételin, akkor megnézhetitek a tanulmányi eredményekről szóló összefoglaló cikkünket, ide kattintva pedig a többletpontokról szólót.  

1. lépés: tanulmányi eredmények 

A tanulmányi eredményekkel idén is legfeljebb 200 pontot szerezhettek. Ennek egyik felét a középiskolai osztályzatok adják: a magyar nyelv és irodalom, a történelem, a matematika, egy legalább két évig tanult idegen nyelv (vagy nemzetiségi nyelv és irodalom) és egy, legalább két évig tanult (vagy két, legalább egy évig tanult) természettudományos tantárgy utolsó két év végi jegyeit adják össze, majd szorozzák meg kettővel. 

Az Eduline kalkulátorában ezért először a 11. és 12. év végi eredményeket kell megadnotok irodalomból, nyelvtanból, matekból, történelemből, idegen nyelvből és egy természettudományos tárgyból. Ha a 11. vagy a 12. évfolyamon már nem tanultatok kémiát, fizikát, biológiát, földrajzot vagy természettudományt, annak a két évnek az érdemjegyét kell beírnotok, amelyben utoljára voltak ilyen óráitok. 

Az irodalomból és nyelvtanból kapott jegyeket külön-külön kell megadnotok, azokat a kalkulátor átlagolni fogja. 

2. lépés: érettségi eredmények 

A tanulmányi pontok másik felét az érettségi átlageredményéből számolják. A négy kötelező (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv) és egy szabadon választott érettségi vizsgatárgy százalékos eredményeinek átlagát kerekítik. Az érettségi eredményeit százalékos értékben kell megadni, a harmadik oszlopban kell jeleznetek, hogy melyikből tettetek emelt szintű vizsgát (fontos, hogy többletpontot idén is csak akkor kaptok, ha legalább 45 százalékos eredményt értetek el az emelt szintű érettségin, a tárgy a kiválasztott szakon kötelező vagy választható, és a tárgyból szerzett emelt szintű érettségi alapján számolják az érettségi pontokat - erről itt olvashattok el mindent). 

Nézzétek meg, hogy a kiválasztott szakon melyek a kötelező vagy választható érettségi tárgyak. Ha több olyan tárgyat is megjelöl a felsőoktatási intézmény, amelyből érettségiztek, válasszátok ki a két legjobb eredményűt. Ezt a két tárgyat jelöljétek meg az Eduline kalkulátorának negyedik oszlopában ("Választott"). Ez azért fontos, mert az 500-ból a "második" 200 pontot az így kiválasztott két érettségi tárgy százalékos eredményeiből számolják ki. Ez vonatkozik azokra is, akik például orvosi szakra jelentkeznek. Hiszen ezeken a képzéseken két olyan emelt szintű érettségi tárgyat is választani kell, amik nem szerepelnek a kötelezők között - pl. biológia, kémia vagy fizika. 

Ha még nem érettségiztetek, akkor az érettségi százalékok beírásával előre megnézhetitek, hogyan kell teljesítenetek és körülbelül milyen eredménnyel éritek el a korábbi évek ponthatárait. 

3. lépés: többletpontok 

Ezután be kell írnotok a többletpontokat érő nyelvvizsga, verseny- és sporteredmény, szakképesítés, felsőfokú szakképzés adatait. Az Eduline kalkulátora azt nem tudja ellenőrizni, hogy a kiválasztott képzésen milyen végzettségeket, illetve versenyeredményeket fogadnak el, ezért ezeket csak akkor pipáljátok be, ha ebben a táblázatban már megnéztétek, hogy valóban adnak érte pluszpontot. 

4. Még egy kattintás 

Ha mindez megvan, már csak rá kell kattintanotok a "számol" gombra - a kalkulátor ki is írja az összpontszámotokat, feljebb görgetve pedig az érettségi és a tanulmányi eredményekből kalkulált részpontszámot is megmutatja. 

A 2020-as felvételiről szóló legfrissebb cikkeinket itt találjátok

Elindult a 2020-as felvételi jelentkezés: itt találjátok a meghirdetett szakok listáját

Elindult a felvételi jelentkezés. A szeptemberben induló alap-, osztatlan mester- és mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre 2020. február 15-ig lehet jelentkezni az E-felvételi felületen.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.