Közoktatás Eduline

Hat- és nyolcosztályos gimnáziumok: kinek való ez az iskolatípus?

Elolvasom

Több száz állami, egyházi, alapítványi intézmény, azaz négy-, öt-, hat- és nyolcéves középiskolák, topgimnáziumok, alternatív iskolák közül kell választaniuk azoknak, akik ebben a tanévben adják be jelentkezési lapjukat. Milyen érvek szólnak a különböző iskolatípusok mellett és ellen? 1. rész: hat- és nyolcosztályos gimnáziumok. A HVG rangsor - Középiskola 2017 cikke.

Nyelvtanulás Eduline

Meglepő tervvel állt elő Hoffmann államtitkársága: kötelezővé tennék a latint

Elolvasom

Kötelezővé tenné a latinoktatást a nyolcosztályos gimnáziumokban az oktatási államtitkárság, a változtatás több mint száz középiskolát és több ezer diákot érintene. Az már most biztos, hogy az ötödik és hatodik évfolyamban bevezetik a „latin örökségünk” nevű tantárgyat, hetediktől pedig elkezdődik a latin nyelv oktatása. A kerettanterv kidolgozói szerint a latin "megalapozza a közjóra, a nemzeti és társadalmi összetartozásra való törekvést".

Közoktatás Eduline

Mi lesz a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok sorsa?

Elolvasom

A Fidesz-KDNP-kormány felszámolja a speciális szerkezetű, hat és nyolc évfolyamos gimnáziumok fenyegetettségét, de egyidejűleg nagyon kemény kritériumokat határoz meg számukra, világossá téve, hogy csak akkor van létjogosultságuk, ha ezen feltételeknek maradéktalanul megfelelnek - erről Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár beszélt a Magyar Hírlapnak adott interjújában.

Közoktatás Eduline

Beszigorít a főváros: befellegzett a hat- és nyolcosztályos gimnáziumoknak?

Elolvasom

Nem engedélyezi újabb hat- és nyolcosztályos gimnáziumok alapítását a főváros, a meglévő iskolák szakmai munkájának minőségét pedig felülvizsgálják – jelentette be Csomós Miklós főpolgármester-helyettes. A döntés nemcsak az iskolaigazgatókat, hanem nagy valószínűséggel Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt is meglepte, az új közoktatási törvény ugyanis éppen a hat és nyolc évfolyamos középiskolák szerepét erősítené.

Felsőoktatás Eduline

Pokorni: elhibázták a bolognai rendszer bevezetését

Elolvasom

Nem lehet visszatérni oda, ahol nyolc éve voltunk, de nem is lehet azt az akarnok mentalitást folytatni, ami az elmúlt időszakban volt jellemző – mondta Pokorni Zoltán volt oktatási miniszter a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában. Az országgyűlési képviselő szerint a Fidesz és a KDNP szinte minden kérdésben egyetért, az oktatás területén van szakmai nézetkülönbség, de ez nem a két párt vitája.

Közoktatás Edupress

Megszűnne a nyolcosztályos gimnáziumi oktatás

Elolvasom

Új törvényjavaslatban kezdeményezi a nyolcosztályos gimnáziumok átszervezését, valamint a nem szakrendszerű oktatás bővítését a többcélú közoktatási intézményekben Magyar Bálint és Sándor Klára SZDSZ-es képviselők - írja a Népszava. A kezdeményezésre Sió László Fideszes oktatáspolitikus úgy reagált: a szabaddemokraták jogalkotási dühe jogbizonytalanságot eredményez, nem lehet a hetente változó jogszabályok mellett köz-és felsőoktatási intézményeket működtetni.