Érettségi-felvételi Eduline

Nem kell nyelvvizsga a felvételihez, mégis bevezethetik a nulladik évfolyamot - hét hírei röviden

Elolvasom

Eseménydús héten vagyunk túl, ugyanis eltörölte a kötelező középfokú nyelvvizsga követelményét a kormány, több felsőoktatási világrangsorban is előkelő helyet értek el a magyar egyetemek és az iskolaérettségi vizsgálatokról, a külföldi nyelvtanfolyamokról és a szakképzés átalakításáról is derültek ki új információk. Itt vannak a hét oktatási hírei röviden.

Érettségi-felvételi Eduline

Fontos változások: nulladik év az iskolákban, három nyelv a gimnáziumokban

Elolvasom

Az óvodapedagógusok egyértelmű döntése, hogy a hetedik életév betöltése után a gyermeket be kell íratni az iskolába – mondta Hoffmann Rózsa az m1 Ma Reggel című műsorában. Az oktatásért felelős államtitkár szerint ma még nyolcéves gyerekek is vannak az óvodákban, ez pedig sem a kisebbeknek, sem az iskoláskorúaknak nem jó.

Közoktatás Eduline

PDSZ: Kell a "megfáradt tanároknak" az alkotói szabadság

Elolvasom

A tanárok óraszámának csökkentését, az alkotói szabadságot és a középiskolai nulladik évfolyam tervét támogatja, a nyelvek oktatásának szigorítását és a tankönyvek ingyenessé tételét azonban egyelőre nem tartja indokoltnak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

Közoktatás Edupress

Eltérően vélekedik a nulladik évfolyamról a PSZ és a PDSZ

Elolvasom

Míg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elfogadhatónak tartja az általános iskola nulladik évfolyamának bevezetését, mint a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatásának egyfajta módját, addig a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a közoktatás hatályos rendelkezései alapján nincs mód az iskola-előkészítő foglalkozások megszervezésére.

Közoktatás Edupress

Bevezetnék a nulladik évfolyamot az általános iskolákban

Elolvasom

A hátrányokkal küzdő gyermekek felzárkóztatását, illetve a roma gyerekek iskolai integrációját iskola-előkészítő osztály, vagyis egy nulladik évfolyam bevezetésével orvosolná a jövőben az oktatási államtitkárság - olvasható a Magyar Nemzetben. A tervek szerint így a hátrányokkal küzdő gyerekek egy szigorúbb iskolaérettséget mérő felmérést követően csak a sikeres felzárkóztatás után kerülnének be az első osztályba.