Közoktatás Szabó Fruzsina

"Nem arról van szó, hogy egyszerűen kidobjuk Jókait vagy a Bánk bánt"

Elolvasom

Tényleg érdemes lenne kihúzni a kötelező olvasmányok listájáról a Jókai-műveket, a legismertebb Móricz-regényt vagy éppen a Bánk bánt? Van helye a magyarórán a populáris irodalomnak, például az Alkonyat-trilógiának vagy Az éhezők viadalának? Biztosan igaz, hogy a kortárs műveket könnyebben értelmezni tudják a tizenévesek, mint a 19. század irodalmát? És mihez kezdhet egy magyartanár, ha az osztály több mint fele nem olvassa el A kőszívű ember fiait?

Közoktatás Eduline

"Tiltsuk be a Kincskereső kisködmönt, mert bányába járnak az idióták" - zseniális poszt Lackfitól

Elolvasom

"Arany (szándékos rosszindulatból?) elfelejtette megemlíteni, hogy kiskorúak ne babráljanak malomkővel, mert rájuk dőlhet! Cervantes pedig fütyül rá, hogy szellemileg kevésbé érettek esetleg kipróbálják a trükkjeit, és konyhakéssel böködik a ventillátort" - zseniális "kiáltványt" tett közzé a Facebookon Lackfi János. Vigyázat, irónia!

Közoktatás Eduline

„Nem hiszek abban, hogy minden osztályban ugyanazt kell tanítani”

Elolvasom

Miért van helye a kortárs irodalomnak már a kilencedikes irodalomórákon is? Mit olvasnak szívesen a tizenévesek? Ady vagy inkább Kosztolányi a nagy kedvenc a "kötelezők" közül? Mennyi idő alatt lehet ráébreszteni a diákokat arra, hogy a kreativitás menő? Szabó Rolanddal, az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium magyartanárával beszélgettünk.

1 2 3