Közoktatás MTI

Sztrájkolnak a tanárok az érettségi alatt Romániában

Elolvasom

Bizonytalanságban kezdődtek Románia egész területén hétfőn az érettségi vizsgák, mivel a vizsgáztató és felügyelő tanárok javadalmazását felére csökkentette a bukaresti oktatási minisztérium, s emiatt a vizsga menetét felboríthatja egy esetleges pedagógussztrájk.

Közoktatás Eduline

Tippek az irodalom érettségi esszéhez

Elolvasom

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom tantárggyal kezdődik az írásbeli érettségi. A szövegalkotási feladatlapra összesen három óra áll rendelkezésre, ami soknak tűnhet, de nem árt néhány jó tanácsot megfogadnod, melyeket szem előtt tartva elkerülhetsz néhány forró pillanatot

Közoktatás Eduline

Magyar irodalom

Elolvasom

Irodalom dolgozatok, esszék és feladatmegoldások a Magyar irodalomból. részlet az Ady költészetéből: Ady költészete új korszak kezdetét jelöli irodalmunk történetében. Költő és újságíró, a közéleti szerepet folytató hagyomány művelője, Petőfi után.

Közoktatás Eduline

Világirodalom

Elolvasom

Irodalom dolgozatok, esszék és feladatmegoldások a világirodalombül. részlet az Angol romantikából:

Közoktatás Eduline

Életrajzok

Elolvasom

Magyar és külföldi költők, írók élete és munkássága - részlet: Ady legjobb barátja Móricz Zsigmond volt, egy költői levelet (episztolát) írt, amiben ars poeticáját fogalmazta meg:

Közoktatás Eduline

Műelemzések

Elolvasom

Irodalmi művek elemzései: - részlet Ady Endre: Harc a nagyúrral elemzéséből: A 9-10. strófa a költemény drámai csúcspontja. A könyörgés itt vad küzdelembe csap át.

Közoktatás Eduline

Olvasónaplók

Elolvasom

Kötelező olvasmányok olvasónaplói - részlet az Egri Csillagok olvasónaplóból:. Török Bálint is eléjük állt, de nem énekeltek. Török Jancsi sírva borult édesapjára.

1
11 12 13 14 15 16 17