szerző:
Eduline

Van-e olyan kötelező olvasmány, amelyet szeretnek az általános iskolások? Valóban elriasztja az olvasástól a tizenéveseket egy-egy nehezebben feldolgozható irodalmi mű?

©

Három hete jelent meg interjúnk Fenyő D. Györggyel, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola tanárával, a Magyartanárok Egyesületének alelnökével, aki többek között azt mondta, "Petőfi kortársai közül is a mai gyerek számára Jókai már szinte olvashatatlan. Ezt nagyon nehéz kimondani, legfeljebb annyit lehet már mondani, hogy ne A kőszívű ember fiait, hanem Az arany embert tanítsák, lehet mondani, hogy ne hetedikben, hanem nyolcadikban, talán azt is lehet mondani, hogy ne hetedikben, hanem tizedikben csak. Azt, hogy Jókai egyáltalán nem tanítható? Nagy felháborodást váltana ki. De ha picit még várunk, akkor hamarosan ki fogják mondani".

„Jókait és a Bánk bánt levenném a kötelezők listájáról

"Jókait és a Bánk bánt levenném a kötelezők listájáról, Az ember tragédiájának is csökken a népszerűsége, izgalma, olvashatósága. A Csongor és Tünde is teljesen élvezhetetlenné vált a középiskolások zöme számára" - mondta az Eduline-nak adott interjújában Fenyő D. György, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola tanára, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke, aki szerint most a lassúságot, a figyelmes, az elmélyülő olvasást kell megtanítani.

A Délmagyar.hu most magyartanárokat kérdezett arról, élvezik-e tanítványaik a kötelező olvasmányokat. "Hetedik osztályban például én is Szabó Magda Abigéljét olvastatom A kőszívű ember fiai helyett, mert utóbbit kevésbé élvezik a gyerekek" – mondta el Kollárné Gellai Tünde, a sándorfalvi Pallavicini Sándor Általános Iskola magyartanára. "Persze tisztában kell lenni a klasszikusokkal, de a nehéz művekből szerintem inkább részleteket emeljünk ki, amelyek a pedagógiai és irodalmi céloknak megfelelnek. A megfilmesített klasszikus irodalmi alkotásokat megnézzük, és összehasonlítjuk az írott művekkel. Azt gondolom, nem biztos, hogy használunk azzal, ha nehéz irodalmi műveket kell feldolgozniuk a fiataloknak, hiszen pont az ellenkezőjét érjük el, mint amit szeretnénk, elriasztjuk őket az élményteli olvasástól" - tette hozzá.

Persze nem minden kötelező olvasmány élvezhetetlen. Bertáné Takács Erika szerint például az ötödikesek szeretik A Pál utcai fiúkat. "Fiúk és lányok egyaránt bele tudják élni magukat a két csapat párharcába. Hatodikban az Egri csillagok is kapcsolódik a történelmi tanulmányokhoz, ami jó. Viszont a több mint 500 oldal nagyon hosszú" - magyarázta.