szerző:
Eduline

A pénteki lazításhoz (és az élvezetesebb magyarórákhoz) ajánlunk ma négy videót. Hogyan hangzik Petőfi Sándor egyik legismertebb verse, ha a Kávészünet adja elő? Hogyan dolgozta fel az Ady-verseket Cseh Tamás? Zene péntek estére.

Itt van az ősz, itt van újra

Petőfi Sándor egyik legismertebb költeményét a Kávészünet dolgozta fel - koncertjeiken a legismertebb klasszikus és kortárs költők művei, valamint saját szövegű versátiratok szólalnak meg modern hangzással, megzenésítették többek között József Attila számos versét is.

A rab gólya

És egy egészen új dal: a Margaret Island Arany János A rab gólya című költeményét dolgozta fel. A dal is jó lett, és a klip is látványos.

A fekete zongora

Ady Endre zseniális versét Cseh Tamás is feldolgozta - nem is akárhogy. Érdemes meghallgatni a többi Ady-költeményből készített dalt is.

Tétova óda

Radnóti Miklós egyik legszebb költeménye egészen máshogy. Érdemes belehallgatni Ágnes (a 2000 körüli magyar popzene rajongói Ágnes Vanilla néven ismerik az énekesnőt) József Attila- és Radnóti-feldolgozásaiba is.

Mi a ti kedvencetek? Írjátok meg kommentben!

Kétperces művelségi teszt: felismeritek a legismertebb Petőfi-verseket?

Petőfi-verseket mindenki olvasott már, ha máshol nem, az általános vagy középiskolai magyarórán. Ma esti tesztünkkel kideríthetitek, felismeritek-e még a legismertebb költeményeket. Hét Petőfi-idézetet gyűjtöttünk össze, a ti feladatotok az, hogy megmondjátok a művek címét. Mindegyik Petőfi-mű a tananyag része, vagyis elvileg mindegyikkel találkoztatok már.