Közoktatás Szabó Fruzsina

„Nálunk nem lesznek egységes, frontális foglalkozások” - indul az AKG általános iskolája

Elolvasom

Nem lesznek tantárgyak, helyette kompetenciaterületeket határoznak meg, a napirendet pedig nem az óra-szünet-csengő háromszögre fűzik majd fel – mondta az Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG) szeptemberben induló általános iskolájáról Niedermüller Anna, a projekt felelőse. Hogyan értékelik majd a diákokat, és miért lesz „majdnemiskola” az „AKG általános”?

Közoktatás Eduline

Inkább fizetnek, de menekítik a diákokat az állami iskolákból

Elolvasom

Az állami oktatás menekültjei – így hívják azokat a diákokat, akiket szüleik átvisznek egy alternatív iskolába. Nem mindannyian mások, hiperaktívak, csak a szülőknek elege lesz az állami iskolák elavult rendszereiből. De vannak olyan diákok is, akiket menekíteni kell az állami iskolából, mert pánikbetegséget, gyomorgörcsöt okoz nekik.

Közoktatás Eduline

Egy iskola, ahol nem a jegyek határozzák meg a diákokat

Elolvasom

A norvégiai Ringstabekk iskola negyven éve elbúcsúzott a tantárgyaktól, legalábbis a tanév nagyobb részében. A tanárok ugyanis úgy látták, a diákokat nem érdekli az, ami az órán elhangzik, nem jut el hozzájuk a tananyag. Ezért inkább bevonták a diákokat a tanulásba.

Közoktatás Eduline

"Az iskola eredendően szörnyű hely, egy erőszakszervezet"

Elolvasom

Az évnyitó ünnepség képmutatás, hiszen a szünidő végének senki sem örül, a gyerekek nem az életre készülnek, hanem élnek, a jó iskola pedig nem jogi és hatalmi eszközökkel, hanem a személyesség erejével motivál. Így látja ezt Horn György, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium pedagógiai vezetője, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke.

Közoktatás Eduline

Van másik iskola?

Elolvasom

December közepéig lehet jelentkezni a központi középiskolai felvételire, a független iskolák pedig jól időzítve...

Felnőttképzés Gál Éva Laura

Keresztény közgazdaságtan képzés

Elolvasom

Idén végeznek a KETEG, a Keresztény Társadalmi Elvek a Gyakorlatban nevű képzés első hallgatói. A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola a Budapesti Corvinus Egyetemmel közösen indította el a posztgraduális képzést 2010-ben.

Közoktatás Eduline

Köztartozásokon csúszott el egy jó iskola

Elolvasom

Leszakadó, hiperaktív, deviáns, tanulási zavarral küszködő - számos szinonimája van annak, ha egy diák nem találja a helyét az iskolában. A "problémás" tanulók egyik menedékhelye volt a Külvárosi Tankör, amely anyagi okok miatt szeptemberben megszűnt. Az iskola idén lett volna húszéves.

1 2