szerző:
Eduline

Nem is tudom, hogy két Darth Vader közül melyiknek drukkoljak - mondta Pokorni Zoltán egykori oktatási miniszter egy szakmai konferencián Budapesten, utalva a kormány és a tiltakozók vitájára. A jól működő iskoláknak kitartást kívánt.

©

A kormánypárt egykori oktatási minisztere - jelenleg a főváros XII. kerületének polgármestere - szerint a '70-es és '80-as évek "jól bevált" oktatási rendszere felé mozdult el a kormány, amit nem tartott helyesnek a Gyermekek Háza iskola alapításának 25 évfordulóján tartott konferencián - írja a hvg.hu. Úgy látja, hogy a tiltakozók is inkább visszafelé tekintenek, olyan elemeket akarnak visszahozni, amelyek az 2013-as nagy átalakítások előtt működtek.

Nem is tudom, hogy két Darth Vader közül melyiknek drukkoljak.

- fogalmazott Pokorni.

Egy szemléletváltást üdvözölne a tudásalapú társadalom irányába, hogy ne a tananyagot tanulják be, hanem a tanultak alapján képesek legyenek végigvinni egy projektet, hogy az éltre készüljenek fel.

A jelenlévő szakemberekkel közösen úgy látja, hogy az iskolák egymástól tudnának gyorsan és hatékonyan új módszereket tanulni, hogy miként érdemes tanítani a gyerekeket - erre jó hálózatnak tartaná az állami ihletésű Nemzeti Pedagógus Kart. Utóbbiban már nem volt széleskörű az egyetértés, Lénárd Sándor oktatáskutató szerint akkor lesz bátorsága és lehetősége lépni a fejlődés irányába a tanárnak, ha erre teret és önállóságot kap.

Pokorni úgy véli, hogy egy-két, helyben kialakult jó ötletet a kormány kötelezővé tette, ilyen lett az iskolai önkéntes szociális munka is. A házigazda Gyermekek Háza iskolának is azt üzente, hogy "tartsanak ki", ugyanis a kormány egységesítő törekvése elnyomhatja a jó helyi gyakorlatokat és értékeket, a politikus szerint ezeket kell kimenteni.