szerző:
Eduline

A tengerentúlon egyre többen választják az iskolarendszeren kívüli oktatást, de Magyarországon is vannak követői. Utánajártunk, mik a hazai lehetőségek.

©

Ki és hogyan lehet otthontanuló?

Magyarországon nem iskolalátogatási, hanem tankötelezettség van, ami lehetővé teszi, hogy magántanulói jogviszonyban az iskolarendszeren kívül tanuljon valaki. Amennyiben a magántanulói státusznak nem egészségügyi oka van, akkor csak a szülő kérvényezésére van szükség, a magántanulóknak pedig nem kell bejárniuk sem az órákra, sem más iskolai foglalkozásokra, viszont időről időre számot kell adniuk a tudásukról - általában félévi vizsgák formájában. Azt is hozzá kell tenni, hogy az otthontanulás nem kell, hogy a tankötelezettség teljes idejére szóljon. Van, aki csak óvodás korában tanítja otthon a gyerekét, mások pedig csak egy évre próbálják ki, és a tapasztalatok alapján döntik el, hogy folytatják-e.

Ki tanítja ezután a diákokat?

A magántanulók oktatásáról általában a szülőknek kell gondoskodnia, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy mindenképpen ők veszik át a tanárok szerepét - bár ez is jellemző. Az Egyesült Államokban két fő irányzata van az iskolarendszeren kívüli tanulásnak, az úgynevezett homeschooling (otthonoktatás) és az unschooling (otthontanulás), ezek között a fő különbség, hogy az unschooling esetében nincsen órarend vagy magántanár sem, a tanulók abból tanulhatnak, ami tényleg érdekli őket.

Milyen módszerek vannak?

Rengeteg otthontanulási módszer ismert a homeschoolingon és az unschoolingon belül is, amelyeket akár vegyíthetnek is a szülők. Sokan alkalmazzák az iskolarendszerben is használt Waldorf- vagy Montessori módszereket, esetleg Howard Gardner többszörös intelligenciáról szóló elmélete szerint tanítanak, de vannak kifejezetten az otthontanításnak is neves úttörői, mint Raymond és Dorothy Moore, Charlotte Mason vagy Reegio Emilia. Emellett az internet rengeteg új lehetőséget is ad az otthontanulásra, a távoktatástól kezdve teljes online tanmenetekig. Így tanulhattok a világ legjobb egyetemein ingyen, otthonról: a 25 legjobb oldal.

Valóban beválik?

Az iskolarendszeren kívüli tanulás ellen és mellett is rengeteg érvet sorakoztatnak fel, ráadásul főleg meggyőződéseket ütköztetnek, de rengeteg tengerentúli statisztika szól a módszer mellett - amennyiben jól csinálják. Sokan számolnak be arról, hogy az otthon tanított diákok magabiztosabbak, és mivel azt tanulhatják, ami éppen érdekli őket, ezért nagy lelkesedéssel sajátítják el az ismereteket. Ugyanakkor rengeteg energiát, odafigyelést követel a szülőktől, a tanítás mellett a megfelelő szocializációra is alkalmat kell teremteni, és az sem mindegy, hogy a szülő és a gyerek valóban akarja-e csinálni.

Vannak híres otthontanulók?

Az otthontanulás követői körében vannak olyan nagy sikertörténetek, mint például Rapport Richárd sakkolimpiai ezüstérmesé, aki 10 éves kora óta magántanuló, és 13 évesen - Magyarországon legfiatalabbként - szerezte meg a sakk nagymesteri címet, vagy akár Logan LaPlante-é, aki 13 éves korában már a TED-en számolt be a tapasztalatairól. A híres otthontanulók között Vörösmarty Mihály, Erdős Pál, Földes Andor vagy Hugonnai Vilma is ismert, ezzel pedig a módszer hívei arra is rámutatnak, hogy a tömegoktatás elterjedése előtt évszázadokig sikeresen oktattak otthon - amihez hozzá kell tenni, hogy főként a kiváltságosabb rétegek engedhették és engedhetik meg maguknak ma is.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!