szerző:
Eduline

December közepéig lehet jelentkezni a központi középiskolai felvételire, a független iskolák pedig jól időzítve...

December közepéig lehet jelentkezni a központi középiskolai felvételire, a független iskolák pedig jól időzítve ingyenes, kétnapos kiállítást és beszélgetéseket szerveztek most hétvégére a Millenárisra.

Folyosói élet az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban

Mit jelent az, hogy független iskola?

Az alapítványi és magániskolák magukat független iskolaként definiálják, s bár az elnevezés nem terjedt el széles körben, egyaránt jól fejezi ki közös jellemzőiket és különbözteti meg őket a közoktatás más szereplőitől.

Hány tanintézményről beszélünk?

Ezekben az intézményekben, az óvodától a főiskoláig jelenleg mintegy 950 tanintézményben 230 ezer diák tanul, összesen 16 ezer tanár közreműködésével.

Miben mások, mint az állami iskolák?

A független iskolák összehasonlítása az állami ill. önkormányzati fenntartású intézményekkel változó eredményeket mutat. Nem lehet kijelenteni, hogy egyértelműen jobbak vagy rosszabbak ezek az intézmények.

Ezekben az iskolákban tudatosan nagyon heterogén a diákok összetétele, ezen intézmények felvállalják hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő vagy speciális nevelési igényű ill. egyéb okokból a hagyományos oktatási rendszerből kiesett tanulók oktatását is. Az ilyen típusú iskolák pedagógiai megközelítése alapvetően kizárja a „versenyistálló” szellemet, és a személyre szabott, gyermekközpontú oktatást érvényesítik a tanárok munkájuk során.

2012. november 23-24-én közel ötven független iskola mutatkozik be a Millenárison és ad tanácsokat és eligazítást többek között az iskolai élet, a jó iskola kiválasztásában.