Közoktatás Lapszemle

Kitiltanák a Harry Pottert a brit iskolákból a vallásos szülők

Elolvasom

Egyre nagyobb a nyomás a brit iskolákon, hogy a tanárok még csak ne is említsék a Harry Pottert. Főleg vallásos szülők tiltakoznak a világhírű mű ellen, ami szerintük a boszorkányságot dicsőíti. Az iskolaigazgatók tiszteletben tartanák a vallásos szülők aggodalmát, annak ellenére, hogy remek ösztönzőnek tartják J K Rowling könyveit.

Közoktatás Eduline

Ilyen osztálytermet még nem láttál

Elolvasom

Egy oklahomai tanárnő, Stephanie Stephens nem mindennapi dolgot talált ki arra, hogy megszerettesse az olvasást a diákjaival. Az osztálytermet az első Harry Potter-könyv alapján dekorálta ki.

Közoktatás Eduline

Vámpírok az iskolában is

Elolvasom

Stephenie Meyer Alkonyat-könyveinek akkora sikere van, hogy megint előjött az utoljára a Harry Potter könyvek kapcsán kirobbant vita, miszerint nem kéne-e valahogy aktualizálni az iskolai irodalomórákat és bevenni ezeket a sikerkönyveket a tananyagba. Néhány napja a brit The Times blogjában indult heves vita egy ismert amerikai oktatási szakértő írása nyomán arról, hogy mennyire tekinthető a modern Rómeó és Júliának a romantikus vámpír-történet.

Felsőoktatás Eduline

A 10 legszörnyűbb tanár a filmvásznon

Elolvasom

Mindenkinek van kedvenc tanár figurája, akit valamelyik filmben látott és azt kívánta bárcsak az ő sulijának a tanári kara is innen venné a példát. A tanárnak általában pozitív szerepe van a filmekben, ők azok akik a főhősben tudatosítják a tanulságokat vagy mentorként lépnek fel a konfliktus helyzetben. Na de azért akadnak olyan történetek, ahol a tanár totálisan diszfunkcionális, netán ő maga idézi elő a konfliktust. Nézzük azokat, akiktől nem nyerhetünk inspirációt.

Közoktatás Eduline

„Soha nem olvasok kötelezőket”

Elolvasom

Galaxis útikalauz stopposoknak, Harry Potter, A Da Vinci kód. Néhány azok közül a könyvek közül, melyeket tanulók javasolnak kötelező olvasmánynak. Sok pedagógus, ma már abban sem biztos, hogy a kötelezőket feltétlenül olvasva kell megismerniük a nebulóknak. Mennyire időszerűek a mai kötelező olvasmányok, és lehet-e változtatni a listákon?

1 2