szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A napokban járta be a hír a világot: Eleonóra spanyol trónörökös hercegnő hamarosan egy walesi iskola diákja lesz, amit ha máshonnan nem, a Harry Potter filmekből biztosan ismerhettek. Megnéztük, mit is tud egy ilyen iskola.

A UWC Atlantic College kétéves képzéseket adó középiskola, ahol nemzetközi érettségit lehet szerezni. Ide fog járni a következő tanévtől Eleonóra trónörökös hercegnő, VI. Fülöp spanyol király és Letizia királyné 15 éves lánya is. De nézzük meg az iskolát kicsit közelebbről.

©

A UWC Atlantic College vagy egyszerűen csak Atlantic College a walesi Llantwit Majorban álló Szent Donát kastélyban működik. Igazi brit iskolához híven fel tud sorakoztatni pár neves diákot 1962-es alapítása óta. Az iskolába járt például Raiyah bint Hussein hercegnő a jordán király legkisebb lánya és Erzsébet belga hercegnő is. Ezen felül az iskola falai között tanult rengeteg író, politikus, tudós és művész. 

Persze nem csak a diákok között vannak nagy nevek: az iskola elnökségét 1978-ban Károly walesi herceg kapta, de az iskola elnökségi tagja a Noor jordániai királynő (Raiyah bint Hussein édesanyja), II. Erzsébet királynő, és 2013-ban bekövetkezett haláláig a tagja volt Nelson Mandela is.

Eleonóra trónörökös hercegnő, VI. Fülöp spanyol király és Letizia királyné lánya
©

Az iskolában körülbelül 350 diák tanul, több mint 90 országból. Többségüket bizottságok választják ki, és részleges vagy teljes ösztöndíjakkal segítik őket. Magyarországról is pályázhattok - bár az idei jelentkezés lejárt - ösztöndíjasként vagy részösztöndíjasként is jelentkezhettek, bár az iskola honlapján hozzáteszik, a tandíj fizetésénél a szülőktől jelentős hozzájárulást várnak.

Mennyi az annyi?

Mivel több tagiskola is tartozik a brit intézményhez, a világ szinte bármely pontján - Japántól kezdve, Hong Kongon át, Costa Ricában, Norvégiában vagy Olaszországban is - tanulhatnak a diákok. A kétéves képzések díját az iskola honlapja szerint általában helyi pénznemben szedik be, de az egyszerűség kedvéért a kétéves képzések díja amerikai dollárban van feltüntetve. A walesi iskola tandíja például 95 és 110 ezer dollár között van, ami átszámolva 27-32 millió forint.

Az iskola kiemeli, a díjak két évre szólnak, és tartalmazzák a tandíjat, a kollégiumi szobák díját és az ellátást, a könyveket, vizsgák regisztrációs díjait és az iskolai kirándulásokat is.

©

Persze innen könnyű továbblépni. 2008-ban például a végzős osztály fele bekerült felvételi nélkül az amerikai felsőoktatásba, de a diákokat meghívták a brit egyetemekre (Oxford és Cambridge) is.

Az iskola, ahova Harry Potter is járt egy kicsit

Jól gondoltátok, ha a fenti képeket ismerősnek találtátok. Nemcsak az iskola udvarán, hanem a belső terekben is forgattak a Harry Potter filmek stábjai.

A walesi iskola étkezője, például az első Harry Potter-film egyik helyszínéül szolgált.

Ha egy kicsit kalandoznátok, akkor itt az iskola hivatalos körtúrája is:

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!