Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Diploma nyelvvizsga nélkül: itt vannak a legfontosabb szabályok

4

2013 és 2016 azok is megkaphatják a diplomájukat, akik eddig a nyelvvizsga hiánya miatt nem vehették át az oklevelet. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a nyelvvizsga-amnesztiáról.

szótár
Nyelvvizsga nélkül diploma: a mesterszakosok nem reménykedhetnek?

Mi az a nyelvvizsga-amnesztia?

A nyelvvizsga-amnesztia egy átmeneti engedmény, amelyet a parlament oktatási bizottsága dolgozott ki azért, mert több tízezer volt hallgató diplomája halmozódik az egyetemeken és főiskolákon, a végzettek ugyanis még nem szereztek nyelvvizsgát, emiatt nem tudták átvenni az oklevelüket. Ők 2013 és 2016 között nyelvvizsga nélkül is megkaphatnák a diplomájukat.

hirdetés
hirdetés

Kikre vonatkozik az „amnesztia”?

Azokra, akik 2013-ig államvizsgáznak, de az abszolválást követő három évben nem tudják bemutatni nyelvvizsga-bizonyítványukat. A három évet kötelező kivárni: ez azt jelenti, hogy aki idén nyáron államvizsgázik, nyelvvizsga nélkül leghamarabb 2015-ben kaphatja meg a diplomáját.

A szaknyelvi vizsgát is meg lehet spórolni?

Nem, a nyelvvizsga-amnesztia csak az általános nyelvvizsgákra vonatkozik, aki szaknyelvet tanul az egyetemen vagy főiskolán, annak ezután is be kell mutatnia a bizonyítványt ahhoz, hogy megkapja a diplomát.

Hányan járhatnak jól a nyelvvizsga-amnesztiával?

A becslések szerint a 2010-ben végzett hallgatók 25-30 százalékának diplomája még mindig az egyetemek, főiskolák tanulmányi osztályán porosodik. Bár a felsőfokú oklevél megszerzésének már a kilencvenes évek vége óta több felsőoktatási intézményben feltétele a nyelvvizsga, a legtöbb helyen 2009-ben ugrott meg a nyelvvizsgaproblémákkal küzdő hallgatók száma, akkor végzett ugyanis az első BA-/BSc-s évfolyam, nekik – a korábbi négy vagy öt évvel ellentétben – csak három, legfeljebb három és fél évük volt a bizonyítvány megszerzésére.

Nem véletlen, hogy a diploma nélkül maradt hallgatók menekülési útvonalakat keresnek: az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központjának 2010-es adatai szerint a nyelvvizsgázók körében a harmadik legnépszerűbb nyelv az eszperantó, míg a nyolcadik a lovári volt. Mivel ezek aligha jelentenek előnyt álláskereséskor, egyértelmű, hogy a jelentkezők szeme előtt a biztos nyelvvizsga és a diploma megszerzése lebeg.

Kell-e valamilyen nyelvi vizsga a diplomához?

Bár az első javaslat még arról szólt, hogy a végzett hallgatók nyelvvizsga és nyelvtudás nélkül is megkapják a diplomájukat, az erőforrás-miniszter javaslatára az utolsó percben beszigorítottak. Csak az veheti át nyelvvizsga nélkül az oklevelet, aki a felsőoktatási intézmény által szervezett belső szervezésű vizsgán megfelelően teljesít.

Milyen lesz a „belső nyelvi vizsga”?

Erről egyelőre nem lehet tudni részleteket, az eduline kérdésére több rektor azt mondta, ahol szerveznek majd nyelvi vizsgákat, ott az alap- és a középfok közé lövik be a nehézségi szintet, de van, ahol a képzéshez kapcsolódó szakszókincset is számon kérnék a hallgatóktól.

A Magyar Rektori Konferencia január végén arról döntött, hogy egységesítik a belső vizsgákat, vagyis ugyanolyan tesztet írnak majd az ország összes felsőoktatási intézményének végzettjei. A vizsgához – ahol engedélyezik a könnyített diplomaszerzési feltételeket – felkészítő tanfolyamokat is indítanak majd, mindezt a Közös Európai Referenciakeretnek megfelelően. „A képzés szintfelméréssel kezdődik, majd ennek eredménye alapján megadott számú kontaktóra teljesítendő megszabott, például fél-egyéves időtartam alatt” – áll a rektori konferencia közleményében. Hány nyelvóra kell a középfokhoz? Összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

 

brit zászló
Felvételizők a 2011-es Pont Ott Partin. Rájuk már nem vonatkozik a nyelvvizsga-amnesztia
Forrás: Stiller Ákos

Minden egyetemre és főiskolára vonatkozik az engedmény?

Nem, az egyetemek és főiskolák szenátusa dönti el, alkalmazza-e az átmeneti engedményt. A vezető egyetemeken – ahol eddig is viszonylag alacsony volt azoknak a végzősöknek a száma, akik a nyelvvizsga hiánya miatt nem tudták átvenni diplomájukat – valószínűleg nem fognak rábólintani a nyelvvizsga-amnesztiára. Ezeket az intézményeket egyébként is kevésbé érinti a probléma, mert már a felvételi ponthatárok olyan magasak, hogy a – többek között – nyelvvizsgáért kapható pluszpontok nélkül esély sincs a bekerülésre.

Az alap- és mesterszakosok is megkapják az engedményt?

Az eredeti javaslat nem tett különbséget az alap-, osztatlan és mesterszakosok között, az eduline azonban több rektortól úgy értesült, hogy a nagy budapesti és vidéki egyetemek a mester- és osztatlan képzésre járó hallgatóktól valószínűleg továbbra is kérnek majd nyelvvizsgát.

Hol döntöttek már a nyelvvizsga-amnesztiáról?

A Pécsi Tudományegyetem szenátusa február közepén döntött úgy, hogy az osztatlan és a mesterképzések hallgatóinak ezután is be kell mutatniuk nyelvvizsgájukat, az alapszakosok azonban még reménykedhetnek, az egyetem ugyanis „országosan egységes eljárást támogatna, amely biztosítja az oklevelek egyenértékűségét”. A Miskolci Egyetem rábólintottak az engedményre, a belső nyelvi vizsga szakmai követelményeinek kidolgozása azonban még tart. A Szegedi Tudományegyetem szenátusa márciusi vagy áprilisi ülésén fog dönteni, ahogy a Kaposvári Egyetem szenátusa is később tárgyal a kérdésről. A nyelvvizsga-amnesztiáról bővebben itt olvashattok.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (4)

Horváth Tivadar

Egyszerűen az volt egy nagy állat aki elősször találta ki,hogy nyelvvizsga kell. Itthon nem kell,nincs rá szükség annak aki itt akar élni és dolgozni. Aki elmegy az meg biztos hogy tud valami szinten ,mert különben nem boldogul. Miért is kell az a sajtpapir?

Szalainé Tóth Éva

Kinek van ötlete,hogyan kaphatnám meg a diplomámat? Én már 46 éves vagyok. Általános iskolában oroszt tanultam,szakmunkásképzőben nem tanultam nyelvet,estin érettségiztem ott sem kellett nyelvet tanulni.38 évesen diplomáztam azóta kinlódom a nyelvtanulással,rengeteg pézt költöttem órákra,nyelvvizsgákra mégsem megy. Már nem tudom ezt finanszírozni és rá kellett jönnöm ez nem megy nekem. Viszont az állásom veszélyben van amit nagyon szeretek és nem szeretném elveszíteni mert szükség van a jövedelmemre.

Judith

Persze, hogy nem engedik el. Minden egyetem tele van nyelvtanárral. Mihez kezdenének ezután?
Én 39 éves vagyok, tavaly végeztem levelezőn. Nincs agyam nyelvet tanulni, mert közel a 40-hez ez már nem olyan egyszerű.... 3 éve nem találok munkát, mert nincs diplomám, ami már mindenhová kell... No comment.

Ede

Én jövőre, vagyis 2013 tavaszán fogok végezni az Nyf-en. Ha addigra nem lesz meg a nyelvvizsgám, attól én is kézhez kapom a diplomát? Vagy várnom kell 3 évet rá?

Új hozzászólásNyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X