Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Diploma nyelvvizsga nélkül: egységesítik a belső nyelvvizsgákat

3

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) megvizsgálja a felsőoktatási intézmények belső nyelvvizsgáztatása és az ahhoz kapcsolódó képzési rendszer egységesítésének lehetőségét, hogy a nyelvvizsga hiányában oklevelet nem szerző hallgatók egységes minőségi kritériumok mellett tehessék le az intézmények szervezte külön nyelvi vizsgát

Az MRK pénteki közleményében arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy a javaslat részleteit a konferencia legfőbb szerve, a plénum már a február 2-ai ülésén megtárgyalja, hogy a program 2012 nyarán elindulhasson.

hirdetés
hirdetés

A szervezet utalt rá: a nemzeti felsőoktatási törvény új szabályokat vezet be a nyelvvizsga megléte - mint a diploma kiadása feltétele - tekintetében. Az oklevél, illetve a bizonyítvány megszerzéséhez előírt általános nyelvvizsga-követelmény teljesítése alól mentesülnek azok a hallgatók, akik a sikeres záróvizsga napjától számított három éven belül nem mutatták be a felsőoktatási intézménynek az általános nyelvvizsgát igazoló okiratot és az oklevél, illetve a bizonyítvány megszerzéséhez előírt általános nyelvvizsga-követelmény teljesítése helyett a felsőoktatási intézmény által szervezett külön nyelvi vizsgát tesznek.

Rámutattak: a törvény tehát azon hallgatóknak a nyelvi vizsgához juttatását segíti, akiknek nincs meg az oklevélhez szükséges általános nyelvvizsgájuk. "Fontos, hogy a felsőoktatási intézmények egységesen kidolgozott követelményrendszer szerint szervezzék meg a külön nyelvi vizsgákat, és az is, hogy a e vizsgák sikeres teljesítése érdekében szervezzenek felkészítő tanfolyamokat, kurzusokat. A cél az, hogy a (...) hallgatókat hozzásegítsük a nyelvi követelmények teljesítéséhez, és ezek a követelmények egységesek legyenek, biztosítva a minőség megőrzését" - írták.

Az MRK szerint a nyelvoktatást és a belső nyelvi vizsgát minél több felsőoktatási intézményben hozzáférhetővé kell tenni, egységesen és közösen meghatározott követelményszintekkel. A képzéseket az egyes felsőoktatási intézmények maguk szerveznék.

"A képzés szintfelméréssel kezdődik, majd ennek eredménye alapján megadott számú kontaktóra teljesítendő, megszabott, például fél-egy éves időtartam alatt. A képzés végén a belső nyelvi vizsga az adott intézményben teljesítendő" - olvasható a közleményben.

A törvény úgy rendelkezik, hogy az általános nyelvvizsga-követelmény teljesítése helyett adott esetben a hallgatók a felsőoktatási intézmény által szervezett külön nyelvi vizsgát is letehetik. Ez a rendelkezés azoknál alkalmazható utoljára, akik a 2012/2013-as tanévben tesznek záróvizsgát. 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (3)

jozsi

Én úgy döntöttem, hogy nem fogok 300 km-t utazni egy nyelvtanfolyam miatt. :)

Szabóné Halmi Szilvia

Teljes mértékben osztom a véleményedet sztem is külön kellene választani a nappali és a levelező illetve a távoktatásos képzéseket. Arról már nem is beszélve, hogy volt anno egy törvény, ami szerint a 40 éveseknek nem kell nyelvvizsga. Gondolom ezt sem véletlenül állapították meg, persze amilyen szerencsés voltam ezt abban az évben változtatták meg, amikor én kezdtem a főiskolás képzést!  Én is csak abban bízom, hogy ha már kitalálták azt a verziót, hogy nyelvvizsga nélkül is megkaphatjuk a diplomát, akkor nem állítanak újabb akadályokat elénk.

Tóth Éva

Sziasztok!

Én felnőttként 37 évesen iratkoztam
be,péntek szombat vasaárnap jártunk, tandijjat ,
fizettünk nem is keveset../ ma már ezt képtelen lennék kigazdálkodni, utólag visszagondolva nem tudom ,hogy gyűjtöttem össze, a mai viszonyok mellett erre biztosan képtelen lennék/
előre ledolgozott órák mellet, ez NEM nappali képzés volt, nem támogatta a munkahely, szabadidő
előre ledolgozott órák..nem adtak tanulmányi szerződést ,hogy rendel vissza bárki is 2 állás mellet egy félévre bennünket,mi már nem megyünk ebből az
Országból el / bárcsak most lehetnék 22-23 éves azon lennék minnél hamarabb meglegyen ,és irány innen el/
azt sem tudjuk miből, és hogyan éljünk meg..
szálákat miből fizessük ki...Nah igen nem kell ennyi idősen tanulni....csak kicsit többet szerettünk vólna tudni szakmailag bűn ez?

Nekünk már a gyerekünknek kell összgyűjteni az Egyetem és Főiskola árát... jah és nem kaptunk nyelvi képzést
egy távoktatáson, azt gondolom,hogy Én nem a nyelvtől leszek több ha nem attól a 4 évtől amit a Főiskolán kaptam..szakmailag../ éjjel 02-03 tanultam ,reggel 06 mentem dolgozni..és mellette még sok otthoni tenni való,nem volt egy sétagalopp de, igen is helyt álltunk nem is akrámilyen eredménnyel/ és más egy nyelvet tanulni az álltalános iskola 1. osztályától, aztán a középiskolában majd a felsőoktatásban már
ha van/,és már bocsika, de tisztelet a kivételnek ennek az anyagi hátterét a szülők teremtik elő...és ha a saját 23 éves éves gyerekemből indulok ki nincs más dolga mint tanulni..
Én személy szerint nem szeretném
ha hat hónapig visszakéne járnom..mert a 2 állás mellet nem tudom megoldani..mert sajna meg kell élnünk..és mellesleg ha férj még a válság miatt alig keres ezt valakinek pótolni kell...
Tisztelettel kérem ,hogy a fiatal korosztály gondolozzon el ezen, igen mindent meglehet tanulni,de egy családi kassza véges..mérlegelni kell.. ki és mi a fontos...Nekem a gyerekem jővője...amit Én gyűjtőgetek össze...a magamét meg már szeretném nyelvvizsga nélkül megkapni ha lehetne..mérlegelve fent leírtakat...más úgy tanulni.hogy egyéb dolga sincs a diáknak...és bíztósítva ven minden, hogy ezt a legjobb eredménnyel meg is tegye ....:-))))))

Új hozzászólásNyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X