szerző:
Eduline

November 30-ig kell feltölteniük a portfóliójukat azoknak a tanároknak, akiket 2016-ban minősítenek. Milyen dokumentumokat kell összegyűjteni? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

©

Tudom, hogy korábban volt olyan lehetőség, hogy a legalább 14 éve a pályán lévő tanároknak elég egyszerűsített portfóliót készíteni ahhoz, hogy a pedagógus II kategóriába kerüljenek. Ez továbbra is így van?

Sajnos nem: a könnyítés csak azokra vonatkozott, akiket a pedagógus-életpályamodell 2013-as bevezetésekor a pedagógus I kategóriába soroltak, és legalább 14 év szakmai gyakorlattal rendelkeztek, és pedagógus-szakvizsgát tettek. Nekik 2014. április 30-ig kellett feltölteniük a portfóliójukat az erre szolgáló rendszerbe, és 2015. január 1-jével kerültek pedagógus II kategóriába. Döcög a minősítési rendszer, hónapokat várnak a vizsgájukra a tanárok.

Azóta már csak teljes portfólióval lehet magasabb fokozatba lépni, tavaly szeptember óta ugyanakkor ehhez kevesebb dokumentum kell. A tanároknak szüksége lesz többek között szakmai önéletrajzra, tematikus és óratervekre, csoportprofilokra, be kell mutatniuk az intézményi környezetet és értékelniük kell a szakmai életútjukat. A portfólióról itt olvashattok részletesen, azt pedig, hogy milyen dokumentumokat kell összegyűjteniük a gyakornokoknak, itt nézhetitek meg. Mintákat itt találtok.

A pedagógus I kategóriába sorolt tanárok hat év szakmai gyakorlat után jelentkezhetnek a minősítési eljárásra, kilenc év után pedig már kötelező a számukra. A pályakezdő pedagógusoknak is vizsgázniuk kell, amint letelik a kétéves gyakornoki idejük: 2016-ban azok kerülnek sorra, akik 2014. szeptember 1-je és 2015. január 1-je között kezdtek dolgozni. A sikeres minősítést követő év januárjától jár a magasabb fizetés. A minősítő vizsgáról itt olvashattok, azt pedig, hogy mennyit keresnek a tanárok az egyes kategóriákban szeptembertől, itt nézhetitek meg.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!