szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A 2020 szeptemberétől bevezetésre tervezett új Nemzeti Alaptanterv (NAT) egy hét alatt csaknem az összes szakmai egyesületet, szervezetet hivatalos állásfoglalásra bírta. Tiltakozó akciót, majd petíciót is indítottak a tanterv ellen. A legtöbben azt kérik, hogy semmiképp ne vezessék be az új tantervet a következő tanévtől. Összegyűjtöttük a legfontosabb megmozdulásokat és szakmai hozzászólásokat.

A napokban beszámoltunk arról, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) tiltakozó akciót indított a Facebookon az új NAT ellen. Az akcióhoz sokan csatlakoztak, különböző feliratokkal - és a #nonat hashtaggel - ellátott képek kerültek ki a PDSZ közösségi oldalára.

Az akció után petíció is indult, a Magyartanárok Egyesülete kéri, hogy ha egyetértenek az állásfoglalásukkal, aláírás formájában támogassák a tiltakozást. Tanárok, szülők, diákok, kutatók, a minőségi oktatás minden elkötelezettje mellett intézmények, szervezetek csatlakozását is várják. A NAT 2020 – NEM! című petíciót már most több ezren aláírták.

Szakmai kritikát készített a NAT-ról többek között a Magyartanárok Egyesülete, a Történelemtanárok Egylete, a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Civil Közoktatási Platform, a Nyelv és Tudomány, a Szépírók Társasága, de számos oktatásszakértő, pedagógus és egyetemi oktató is felszólalt.

Azzal kapcsolatban nagyjából mindenki egyetértően nyilatkozott, hogy az új NAT-ban hiába pozitívum a tanórák számának csökkentése, ettől még a megtanítandó tananyag mennyisége nem csökkent le - ezzel még inkább fokozódik a tanulók, pedagógusok túlterheltsége.

Az irodalomoktatás, főként a kötelező olvasmányok terén rengetegen megírták, hogy olyan neves írók, mint például Kertész Imre is, egyszerűen kimaradtak a tantervből. Valamint a kortárs irodalom teljes hiányára is többen felhívták a figyelmet, ugyanígy az átideologizált tartalmak miatt is elutasítanák a bevezetést. Egyetemi oktatók szerint pedig a most közzétett NAT egyáltalán nem segít abban, hogy megszerettesse a középiskolás korú gyerekekkel az olvasást.

Az idegennyelv oktatás célkitűzései között pedig bár szerepel a cél, hogy középiskola végére a diák képes legyen elérni a B2-s nyelvi szintet, de a tananyag tartalma meg sem közelíti a B2-es követelményeket – ezt Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke nyilatkozta a Népszavának.

Egy pécsi gimnázium tantestületileg tiltakozik az új NAT ellen

A Pécsi Janus Pannonius Gimnázium magyar nyelv és irodalom tanári munkaközössége az első tantestületi közösség, amely testületileg adott ki tiltakozó nyílt levelet az új NAT ellen.

Az idő is kevés

Ha az alaptantervet valóban be akarja vezetni a kormány felmenő rendszerben 2020 szeptemberében, ahhoz a kerettantervek és a tankönyvek sem készülhettek, illetve készülhetnek el idejében kellő szakmai alapossággal, és a tanárok felkészülésére sem marad elegendő idő - írta a PSZ (Pedagógusok Szakszervezete) közleményükben. De a PDSZ (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete) szerint is lehetetlen feladat elé állítják a tantestületeket és az intézményvezetést, hogy felkészüljenek a rendelkezésre álló rövid időben a NAT, és az ezután megjelenő kerettantervek alapján a következő tanévre.

A PDSZ egyébként arra buzdítja a pedagógusokat, ha bevezetik az új NAT-ot, nyugodtan hagyják figyelmen kívül azokat a tartalmakat belőle, amelyek legjobb tudásuk szerint ártalmasak lehetnek. Ezenkívül hozzáteszik: kezdjék el feljegyezni a munkaidejüket, beleértve a NAT-módosítással kapcsolatos többletmunkát is.

Az új Nemzeti alaptanterv  teljes szövegét itt érhetitek el.

Hajnal Gabriella szerint nem fogják visszavonni az új Nemzeti alaptantervet

Hajnal Gabriella, a NAT megújításáért felelős miniszteri biztos szerint pár napon belül megjelenik a NAT-ot kiegészítő kerettanterv, amellyel szerinte együtt kell értelmezni az új alaptantervet. Állítása szerint abban már szerepelnek a jelenlegiből eltűnő írók és költők is. Az is kiderült, az új NAT készülésébe egyedül a Nemzeti Pedagógus Kart vonták be.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.