szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is kritikát fogalmazott meg - többek mellett - az új Nemzeti Alaptanterv kapcsán. A szakmai vélemény mellett követelik, hogy ebben a formában ne vezessék be a következő tanévtől az új tantervet.

A szakszervezet közleményében követeli, hogy a kormány ne vezesse be az új Nemzeti Alaptantervet, hanem helyette készüljön el egy valóban új és korszerű alapdokumentum, amely a bevezetés előtt széles társadalmi egyeztetésen essen át.

Tegnap megírtuk, hogy a Facebookon tiltakozó akciót indított a PDSZ a NAT ellen. Közleményükben most amellett, hogy a többi pedagógust is az akció csatlakozására biztatják, kérik, ha bevezetik az új NAT-ot, nyugodtan hagyják figyelmen kívül azokat a tartalmakat belőle, amelyek legjobb tudásuk szerint ártalmasak lehetnek. Ezenkívül hozzáteszik: kezdjék el feljegyezni a munkaidejüket, beleértve a NAT-módosítással kapcsolatos többletmunkát is. 

A PDSZ szerint lehetetlen feladat elé állítják a tantestületeket és az intézményvezetést, hogy felkészüljenek a rendelkezésre álló rövid időben a NAT, és az ezután megjelenő kerettantervek alapján a következő tanévre. Ráadásul,

az iskola az ismeretek közvetítője, gondolkodásra, problémamegoldásra és együttműködésre nevelés helyszíne helyett pártideológia közvetítésének szerepét kapta

- fogalmaz a szakszervezet közleményében az új NAT kapcsán. A PDSZ egyetért a Civil Közoktatási Platform szakmai véleményével, továbbá megjegyezték, a szakképzés teljeséggel kimarad a NAT-ból, ennek megalapozásának pedig nem használ a technika tantárgy kivezetése sem.

Az óraszámcsökkentésről úgy vélik, ettől még a megtanítandó tananyag mennyisége nem csökken, ezzel még inkább fokozódik a tanulók túlterheltsége, az egyénre szabott fejlesztés szinte lehetetlenné válik - fogalmaznak, hozzátéve: egyes tantárgyak emelt óraszámban történő tanítására aligha lesz mód. 

Az új Nemzeti Alaptantervvel kapcsolatos már megjelent kritikákat itt nézhetitek meg.

Ezt gondolják az oktatási szakértők az új NAT-ról: nem csökken érdemben a tanárok, diákok terhelése

Péntek éjszaka nyilvánossá tették a NAT módosított változatát, amelyet már idén szeptemberben, felmenő rendszerben bevezetne a kormány. Szakértők szerint a dokumentum számos pontján szembemegy a modern pedagógiai szemlélettel.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.