szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

2020 jelentős változásokat hoz magával, többek között a szakképzés is teljes egészében átalakul. Beleértve a szakgimnáziumokat és szakközépiskolákat, valamint a felnőttoktatást (OKJ-s képzéseket) is. Mutatjuk, hogy mi marad és mi változik a jelenlegi tervezet szerint.

A szakgimnáziumok új neve technikum, a szakközépiskoláké pedig szakképző iskola lesz - többek között ez is változik a szakképzést illetőleg a közoktatás rendszerében. A technikumokban a képzés ötéves lesz, amelynek a végén a diákok érettségit és technikusi szintű szakképesítést kapnak majd. A szakképző iskolákban az oktatás három évig fog tartani, és a képzés szakképesítés megszerzésével zárul.

Mindkét intézménytípust érintő változás lenne az ösztöndíjrendszer bevezetése, amely azt jelentené, hogy a diákok az első két évben az állam által garantált ösztöndíjban részesülnének, ezt követően pedig - a duális képzés részeként a gyakorlati képzésen - már adott cégektől kapnák az ösztöndíjat. Lenne lehetőség továbbá egyszeri pályakezdési juttatásra, valamint rászorultsági helyzet és jó tanulmányi eredmény alapján további támogatásra. Erről bővebben itt olvashattok.

Helyettes államtitkár: akár százezer forinttal is nőhet a szakoktatók bére

Ezt pedig az egyéni béralkuknak köszönhetik majd - mondta Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár a Magyar Nemzetnek. A szakszervezetek nem örülnének, ha a szakoktatók kikerülnének a közalkalmazotti törvény hatálya alól.

Felnőttoktatás

A szeptember 30-án megjelent az Országos Képzési Jegyzék módosításáról szóló kormányrendelet, amely radikálisan lecsökkentette a szakképzésben 2020. szeptember 1-jétől megszerezhető szakmák számát. A legtöbbet ezentúl (2020 szeptemberétől) csak iskolai rendszerű képzésben, azon belül pedig csak nappali vagy esti tagozaton lehet majd megszerezni, minimum két év alatt - iskolarendszeren kívüli, vagyis tanfolyami formában nem. Ebben a cikkben összegyűjtöttük, mi változik az egyes képzési területeken.

Jó hír azonban, hogy a legfeljebb kettő szakma megszerzése - iskolai rendszerű képzésben - továbbra is ingyenes marad. Ha még a változások előtt kezdenétek bele egy OKJ-s képzésbe, itt minden fontos információt megtaláltok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!