Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Ilyen, amikor az ingyenes tankönyv is pénzbe kerül

1

Az ingyenes tankönyv sincs ingyen, sok gyerek pedig radírozással kénytelen kezdeni a tanévet, miután kitöltött munkafüzetet kap.

Forrás: Facebook

Az ősztől minden alsós diák ingyen kapja a tankönyveit, csakhogy a jogosultak meghökkentően nagy köre nem a térítésmentesen kapott könyvekből tanul – írja a Népszabadság.

hirdetés
hirdetés

Bár ez annyira nem meghökkentő, sok tanár eddig sem csinált titkot abból, hogy nem a gyakran rossz minőségű kötelező tankönyvekből tanít.

Csakhogy ez a torzítja a statisztikákat, melyek szerint idén 650 ezer gyerek kap ingyen tankönyvet 6,5 milliárd forint értékben – az adatokat a lap tudta meg az EMMI-től.

Botrányos tartalmak az új tankönyvekben

Az apa vagy az anya fontosabb? - teszi fel a kérdést a tankönyv

Kissé elnézték azt a térképet a történelemkönyvben

Botrányos vers az alsósoknak szóló tankönyvben

Bibliai idézettel indul a bioszkönyv

De a jogosultak közül – az általános iskola első három osztályába járókon kívül ide tartoznak a nagycsaládosok, a fogyatékkal élők, a tartósan betegek és a gyermekvédelmi támogatásban részesülők is a felsőbb évfolyamokon – sokan egyáltalán nem kérik az ingyenes könyveket, többen pedig kénytelenek kiegészíteni azt, mivel a 12 ezer forintos normatíva kevés.

A keretbe való beleférés a tankönyvpiac államosítása előtt is okozott gondot, ám ekkor a piacon található, a mainál jóval több könyvből válogathattak, így ha jól sakkoztak, elég volt az összeg. Ma azonban a kötelező tankönyvek gyakran nem férnek bele a 12 ezer forintba, főleg a nyelvkönyvek drágák.

A lap olyan esetekről is tud, hogy a fenti miatt nem csak a tartós könyveket adják tovább az évfolyamok egymásnak, hanem a kitöltött munkafüzeteket is.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

nem-ek

Tankönyvek, nagyon szép dolog,hogy ingyenesek, csak így épp a célnak nem lehet megfelelően használni őket: nem lehet benne aláhúzni,kiemelni ceruzával sem, mert tovább kell adni. Ez felsőben még könnyebb talán, de alsóban, ahol az aláhúzás a tanulás tanítását segítené,egyáltalán nem jó. No és hogy néz ki 4 év után egy tankönyv, szétesik, foltos, gyűrt, hát elsőben már az elején a kedve is elmegy a gyereknek egy ilyen könyvtől,amit megkap.

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X