Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Újabb botrányos versre akadtak az alsósok tankönyvében

44

Újabb gyöngyszemre akadtak a szülők egy alsósoknak szóló tankönyvben.

Nagy felháborodást keltett az alsósok egyik tankönyvében látható vers, amelyben az asszonyverésről van szó. A vers egyébként egy székelyföldi népdalgyűjtés.

A szülők és tanárok viszont úgy érveltek ellene, hogy a durva szövegű népdalokat is összegyűjtötték és ki is adták, azonban az már választás kérdése, mit tesznek be egy tankönyvbe.

hirdetés
hirdetés
Forrás: Facebook
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (44) , melyek közül a legfrissebbek:

Várhegyi Gábor

Úgy tűnik, ezt a hoaxot a "Macskafogó Zenés Kricsmi" nevű szórakoztatóhely indította útjára a fészbukon 2015. december 22-én. A kép bal felső sarkában még a logójuk is ott van.
A poszt eredeti szövegkörnyezete leginkább kétes ízlésű viccek özönéből áll.

Pontosan 30 nappal az eredeti poszt után, 2016. január 21-én egy kommentelőnek válaszolva a Kricsmi közölte, hogy
"ez egy kisgyerekeknek szóló foglalkoztató füzetben található! (a tankönyv idézőjelben van)"

Azt azonban nem adták meg, ki és mikor adta ki ezt a "foglalkoztató füzetet". Az sincs megadva, hogy hol használták, ha használták egyáltalán, és milyen korosztálynak.

Linkeket nem szívesen adok (nem olyan hely ez a Kricsmi, melynek reklámot akarnék csinálni), de a felhasználói név és a dátumok alapján könnyen kikereshető a fészbukon. (((Ha valaki elszánja magát, okvetlenül olvasgasson az ott megjelenő viccekből is, csak hogy lássa, milyen színvonalú környezetből indult ez el.)))

-------------------------------------
Utóirat: Mint azt többen is megjegyezték már, a kérdéses versszak természetesen eredeti népköltészet. (Talán egy csúfolódó-felelgetősből maradt meg, mint részlet? -- sajnos nem értek hozzá.) De nincs rá bizonyíték, hogy ez kisgyerekeknek kiadott tankönyvbe került volna, és arra sem, hogy a "foglalkoztató füzetet" szélesebb körben használták volna.

Szabo Zsuzsi

ki az az elmebeteg aki irja es kiadja ezeket az agyremeket?
De nagy kar hogy Lipotmezot bezartak.
Zsuzsi ferje irta e sorokat

Kálmán Tamás

Mára talán a Piroska és a Farkas is olyan mese lett,amely erőszakra buzdít? a Hófehérke idegengyűlöletre (boszorka), az Andersen mese(a kis hableány) a természetellenes viselkedés elleni tiltakozásra? Hát micsoda kulturális fertőben élünk, ahol már a mese nem mese, hanem minden a politika.Hova lettek a művelt emberek, hova tűnt el a kultúra?

Solti B

Ez nem egy "alsósoknak szóló tankönyvben", hanem egy ovis foglalkoztató füzetben van, ami persze nem menti fel a füzet szerkesztőjét, de legalább maguktól nem tudják elolvasni a versikét az ovisok (tisztelet a kivételnek). Kell hozzá szülő is, aki felolvassa...

Varga Erika

Ezeket a tankönyveket-foglalkoztatófüzeteket lektorálja egyáltalán valaki????????Ha igen,hogy lehetnek ezek az emberek még a helyükön??????Nekik nincsenek gyermekeik??????

Varga Erika

Ezeket a tankönyveket-foglalkoztatófüzeteket lektorálja egyáltalán valaki????????Ha igen,hogy lehetnek ezek az emberek még a helyükön??????Nekik nincsenek gyermekeik??????

Szopkó Zsuzsánna

Ha ez nem hoax, hanem tényleg benne van valamelyik alsós tankönyvben, akkor azt, akinek a döntése képpen odakerült, el kell tiltani a gyermekkönyvektől is, a közoktatástól is!

Sarolta Kakuk

Pedagóguscsoportban megosztottam, (több ezer tanító, óvodapedagógus, tanár) és egyöntetűen jelezték, hogy ez NEM TANKÖNYV, hanem egy foglalkoztatófüzet. Ettől függetlenül nem kellene ilyen szöveggel megjelenni.

Ferenc Virányi

Aki ezt kitalálta, annak három anyja volt, mert egy anyától ennyire hülye nem lehet valaki. Háromtól talán.

Czapek Judit

Le a (nép)hagyománnyal! Le a népköltészettel! De LE úgy az irodalommal összességében! Visszamenőleges hatállyal, Ómagyar Mária-siralom-val bezárólag. Mennyi szemetet, mennyi botrányosat, borzalmasat összeirkáltak és irkálnak...rátapintottunk a lényegre, megfejtettük a problémánkat.
ui: értelmező szótár: irónia és szarkazmus.

gyula.toth7771

Elgondolkodtató, hogy egyesek egy tréfás népdalhoz milyen erkölcsi és szexuális következtetést fűznek. Ezeknek a gondolatoknak természetesen semmi közük a valósághoz, ezek a népdalok száz-vagy még több éves versikék, céljuk a gyerekek megnevettetése volt és semmi több.
Elrettentő adalékul: én még úgy tanultam annak idején az idézett népdalt: Én azt megteszem
Katát elveszem,
Ő dolgozik én meg eszem,
Este megverem.

Kotlas Sarnyai Zita

Észbontónak tartom, h egyálltalán ilyesmiből vitatéma támadhat!! Azt meg egyenesen elképesztőnek, h egyesek szemétnek bélyegzik a magyar szellemi kincset, és itt nem csak erre a népdalra gondolok, hanem a hasonló felháborodást váltott már ki magyar népmese is, mert a Jancsi levágta a sárkány fejét, stb.... Abszurdum, hogy egyáltalán mit összefüggésbe nem hoznak a ma uralkodó erőszakhullámmal!! Tessék kérem mindenkinek magába szállni és inkább otthon cenzúrázni milyen filmeket néznek a gyerekek, milyen játékot játszik az interneten!! Egészen kicsi gyerekek hasalnak a szófán és a papával vadásznak a szörnyikékre és gyűjtik a virtuális fegyvereket amivel harcolhatnak!! A tv minden kanálisán vödörszám folyik a vér minden percben....hát ne mondja nekem senki, hogy a brutalitás ettől a szellemes dalocskától meg a népmesétől alakul ki!!! a mai világban több az erőszak mint bármikor eddig, pedig ez a dal többszáz éves!! Nagy igazság: az emberi hülyeség határtalan!!!!! Könnyebb más szemében a szálkát észrevenni mint a sajátunkban a gerendát!!!!!

Norbert Siklósi

Olvastam itt olyanokat, amivel még akár egyet is tudnék érteni,hogy a gyerekek értik az iróniát, és még azt is megérthetik, hogy ez egy régi népdal, amibe ez"viccesen" belefér. De most jön a kérdés. Miért van az, hogy a gyerekek nevelésébe még ha csak ironikusan is, vagy meseszerűen előadva, de belefér az erőszak megismertetése. Miért van az, hogy a háborúról, kegyetlenségről, halálról egész gyermek korukban tanulnak. Ámde a szexualitásról, az intimitásról sosem. Az tabu. Oké, tudom, vannak felvilágosító órák. Én is voltam gyerek. :) Ja..Azok... Na..És mielőtt valaki félreértené a kérdésemet. Nem lehet, hogy ez annak a szándéknak a része, mely azt célozza, hogy az erőszak által felszabadított érzelmi energiákkal csillapítsák a szexualitás által keletkezhető energiákat? Hogy sokkal jobb, ha a gyerekek az erőszakot preferáló felnőtté válnak? Mert ugye tudjuk, hogy aki boldog harmonikus családban él, szeretettel van körülvéve( és ne legyünk prűdek, ennek egyik igen fontos eleme az egészséges szex ) az nehezebben manipulálható, mint azok, akik magányosak, tehát bizonytalanságban, jövőkép nélkül élnek? Ez a két érzelem komplementer. Hasonló folyamatok játszódnak le az emberben, pláne ha ezzel szocializálódik. Tehát az erőszak szabad téma, a szex tabu. Ez csak egy kérdés volt. :) Még ha kicsit hosszúra is sikeredett :)

yza

Azt hiszem teljesen mindegy miben van ez a mondóka, könyv vagy foglalkoztató. A probléma sajnos az, hogy már a gyereket is szeméttel tömik........nem tudom akinek ez a mondat, hogy míg Kata dolgozik én alszom és estére megverem nem jön le, hogy mit tartalmaz sajnálom. A gyerekek meg hát milyenek azt mondják amit hallanak azzal azonosulnak amit hallanak. De hajrá így is az ovisok már ököllel ütik egymást mert elvette a másik a homokos vödröt.

kalkula

Állítólag a "Bújj, bújj zöld ág, zöld levelecske, nyitva van az aranykapu, csak bújjatok rajta..." kezdetű gyerekdalocska is valami pajzán tartalmat takar. Meg kellene magyarázni a kisgyerekeknek az ilyen "megverem a Katát" jellegű dalocskákat, hogy ott mit jelent a "megverni". Biztos megértenék...:)))). Még mindig jobb, nem, mintha agresszívvá válnának miatta.
Nálunk csak ilyen pajzán gyerekdalok léteznek? Nem lehetne valami más dalocskát betenni az ilyen könyvekbe?

Blága Jakab

a harmadik szakasz nincs benne az eredeti versben..én tanultam gyermekkoromban de erre nem emlékszemem..http://bertengo.com/hasznos/versek-dalok-mondokak/?songid=21

Bea Virágh-Bécsi

Nem tankönyvben szerepel. Ez egy kisgyerekeknek szóló foglalkoztató füzetben található!

Zsuzsanna Csomai

a népdalok, népdalocskák nem feltétlenül gyerekversek... költhette azokat fiatal fiú is, aki nem költő vagy dalszerző vagyis egyszerű csúfolódó dal egymás közt egy üveg pálinka mellett...akkoriban nem volt fészbuk valahogy csak kellett szórakozni. Kiskoromban mi is tanultuk énekeltük, mégse égettem csigákat... akkor nem fogtam fel pontosan mit jelent. Mindig elfelejtik a fölnőttek hogy a gyerek másként látja a világot (Kis herceg). A mai kor hátránya hogy sokan úgy ítélik a gyerek elől el kell rejteni a negatív dolgokat ilyen pl a halál témája. Pár hónapja olvastam egy cikket hogy pl valaki ki akarta töröltetni a boszorkány megégetését a mesekönyvből mert milyen má... a gyermekpszichológus nagyszerű választ adott a témára.

Hajdú Tibor

Csiga biga told ki szarvadat , ha nem tolod összetöröm házadat!Be kell tiltani , mert már az oviban a durvaságra neveli a gyerekeket?
Számoljon már előbb húszig, aki ilyen felháborító dolgokat ír!!! És tegyük fel nincs a könyvben ! Akkor nem iszik , nem narkózik , nem durvul , nem csal, lop , hazudik már jó része 12 évesen?

Róka Rita

Egy magyar család kiköltözik az USA-ba, a kisgyereket beadják az oviba.

Az első szülői értekezleten az óvónő mondja az anyukának:
- Vigyék el pszichológushoz a gyereket, megmagyarázhatatlan
kegyetlenség, agresszivitás látszik rajta.
- Miért, miből látszott?
- Égő csigát rajzolt. - mondja az óvónő.
- Égő csigát? De hát ez igen egyszerű. A magyar gyerekek a csigát így
hívogatják ki a házukból: Csiga-biga gyere ki, ég a házad ideki.. Talán
volt más is?
- Hát, mindenféle sérült madarakat rajzol, például a múltkor egy
vakmadarat. - így az óvónő.
- Hm, hogyan? Ja, igen. Ön nem hallotta azt a kedves magyar
mondókát,hogy csip, csip, csóka, vak varjúcska.?
- Na, jó. De a csonka tehén mégiscsak durva.
- Csonka tehén? Hm,..Ja, igen. Egy nagyon helyes kis dalocskánk van:
Boci,boci tarka, se füle, se farka..
- ...és mondja, kedves anyuka! Semmi vidám, kedves dalocskát nem
énekelnek a magyar gyerekek?
- Dehogynem. Ott van például a Süss fel nap, fényes nap, ..kertek alatt
a ludaink megfagynak!...ja,basszus…

...és akkor mi van a Gólya, gólya gilicével?

Eszter Feledi

A cikk szerzője megnevezné, hogy melyik tankönyv ez? Mert ez egy kisgyerekeknek szóló foglalkoztató könyv, aminek semmi köze a tankönyvekhez!

Gerák Andrea

Nem kell felhaborodni es politikat keverni bele.
A "megverem" itt nem szo szerinti verest jelent, hanem erotikus tartalma van.

Kriza Janos 1862-ben publikalt, Vadrozsak c. nepdalgyujtemenyebol: http://mek.oszk.hu/06100/06191/html

Egy "oktatasi" weboldal vehetett volna legalabb annyi faradsagot, hogy egy kisse utananez ennek a szovegnek, es felvilagositsa az olvasokat arrol - legalabb valami teljesen alapszinten - hogy a folklorban a szavaknak, kifejezeseknek nagyon sokszor rejtett jelentese van, es nem kell mindent szo szerint venni.
Az sokkal tobbet hasznalt volna a gyerekek oktatasanak es nevelesenek, mint egy ilyen hangulatgerjeszto cikkecske.

Udvozlet: egy nepdalenekes, tancos.

Pedagtógus

Pedagógus vagyok. Ez nem "vers", hanem népi gyermekdal. Rossz, aki rosszra gondol. A gyerek egy dalnál nem értelmezi a szöveg tartalmát, ami ebből érthető (szimbólumok belemagyarázása nélkül), azt legfeljebb tréfásan lehet értelmezni. Kár ennek akkora feneket keríteni.

Balogh András

No, akkor "tegyünk igazságot" Bernáth Gyula A szerelem titkos nyelvén c. könyv segítségével: "A groteszk elnevezés szemléleti alapja a tüdő megdagadása. Kicsi vagyok én / Majd megnövök én, / Mint a tüdő a fazékból, /Kidagadok én. A fazék is, mint minden edény, a női genitáliákat jelenti," Hogy a tüdő mire utal ebben a kontextusban, azt mindenkinek a saját fantáziájára bízom.Egy biztos, már Sylvester János kifejtette Új Testamentum fordításában, hogy mikén a Bibliában, úgy a magyar népnyelvben is sokszor a szavakat nem "tulajdon jegyzésében", hanem átvitt értelemben kell érteni. Tehát egyáltalán nemcsak a konkrét erotikus, de az alapjelentésben nem erotikus népi szövegek is telis-tele vannak erotikus szimbólumokkal, ahogy a Cifra palota is mutatja, bár nem ez volt a vita tárgya, érdemes erre az aspektusra is utalnunk.

Kész horror

"Sajnos, sok gyereknek ez a vers egyáltalán nem életidegen." - Egyinek sem lesz "életidegen", miután eljön az idő, amikor megtudja, hogy mit is csináltak/csinálnak a szülei is a hálószobában és nem a kelepelő gólya hozta őt sem és, hogy miről is szól a nótácska valójában!:O

Kész horror

De az ám, micsoda gaztett, hogy már anno velem is ilyen szexuálisan túlfűtött nótákat énekeltettek, amely a p-ról, f-ről, a d-ről szól...
De mennyivel egyszerűbb is sikoltozni, mint azon elgondolkozni, hogy a "megverem", inkább azt jelenti, hogy jól "megdöngetem"... Vagy ahogy hasonlóan túlfütött szinte mindegyik népmese és nóta! Jah, nem régen erről sem tudtak virágnyelven beszélni, régen mindent szószerint kellett érteni:XDD Persze értem én, hogy "kínos dologok" is előjöhetnek, ha egyszer a gyerek ezeket megérti:O

Novák Hajnalka

Én azt gondolom, hogy ez egy verzió is hasonló "céllal" született anno, mint az alábbi pajzánabb népdal idézetek. De tény, hogy ha ez valóban egy tankönyvben szerepel, akkor elég szerencsétlen választás. :)

"Bonchidai híd alatt
Lányok sütik a halat.
Papírosba takarják,
A legénynek úgy adják.

Bonchidai hegy alatt
Leány a legény alatt.
Azért mászott alája,
Viszketett a …"

***

"Ez a legény picike,
Nem fér rá a bilire.
Széket tesznek alája,
Úgy mászik fel a lányra.

Rezeg nagyon a bokor,
Csipke látszik legalól.
Rugdosódik ott négy láb,
Ajaj, mi lesz ezután? "

Székely Fiatal

20 éves vagyok és ez egy közismert népdal/mondóka volt az én kiskoromban is. Röhejes kulturálatlanságnak és pusztán ostobának látom ezt a hisztériát, ennek a dalnak egyszerűen történelmi hagyaték értéke van, a 3 éves gyerek is felfogja, hogy se nem huszár se nem erőszaktevő nem akarsz lenni, ha ismersz egy mondókát. Szintén posztóság azt a tényt tagadni, hogy mind a székely mind a magyar kultúra történetében igenis benne van a férfiúi dominancia, ami nem föltétlen a legszebb dolog, de egyszerűen tagadni, hogy ez hozzánk tartozik és rinyálni meg ájuldozni egyszerűen ostoba.

Tóthné Pálos Zsuzsa

Ismerem, de ezt a verziót folytatásként én még soha nem hallottam. Ez bizonyára a legújabb kor szüleménye. Én ennyire emlékezem... 1. Kicsi vagyok én, majd megnövök én
Mint a tüdö a fazékból, kidagadok én
Kicsi vagyok én, majd megnövök én
Egy kettöre vagy kettöre ... legény, vagy nagylány... leszek én.

Hajnal Andor

Szégyen,gyaláza!! Ezért senkit sem vonnak felelőségre!!!????

Adriana Dénesné Hakani

Ennyit a folyton változó, új tankönyvekről. A családon belüli erőszakot bele kell csempészni egy tankönyvbe? Mi ilyen versszakot nem tanultunk annak idején. Talán a régi könyveket egészséges lelkű emberek írták.

Dundi Krumpli

Cifra palota,

Ződ az ablaka.

Gyere ki, te tubarózsa,

Vár a viloja.

Én azt megteszem,

Katát elveszem;

Én aluszom, ő dógozik,

Este megverem.

129 Cifra palota – MNGy XI. 296. 437. sz. Gyűjt. Kriza János.

Boris Janos

Tartok tőle, hogy a "megverem" helyett eredetileg egy illetlen szó állhatott az adott helyen (az olvasó fantáziájára bízom, mi lehetett az). Azt helyettesítették be egy kissé szerencsétlenül.

Batta Orsi

http://www.fsz.bme.hu/mtsz/dalok/dal0466.htm

Bekefi Miklos

Könyv címe, szerzője, kiadója?

Mi ez, a Mindenegyben blog, vagy mi a szösz?

Páll Csaba

http://mek.oszk.hu/06200/06234/html/nepdalok0010150129.html

Odonics Gyöngyi

Bár nagyon durva a szöveg valóban, de ha az ember időt szán rá a gyerekekkel, akkor bizony ennek kapcsán sok mindent megtudhatunk az otthoni dolgokról. Sajnos, sok gyereknek ez a vers egyáltalán nem életidegen.

Marika Boda

http://www.poli.hu/erdely/nepdal.htm#Kicsi%20vagyok

Kicsi vagyok én, majd megnövök én

No, ez a versszak nemigen található...

1. Kicsi vagyok én, majd megnövök én
Mint a tüdö a fazékból, kidagadok én
Kicsi vagyok én, majd megnövök én
Egy kettöre vagy kettöre legény leszek én.
2. Kicsi vagyok én, szegény vagyok én,
A házamnak nincs teteje, elvitte a szél.
Kicsi vagyok én, szegény vagyok én,
A gatyámnak nincs feneke, belefuj a szél.

Tóth-Nagy Dániel

Melyik tankönyvben van ez a kép? Nem kellene utánajárni, mielőtt FB-ról újraposztoltok valamit? Azt hittem azért került fel ide, mert közben megkerestétek, hogy melyik tankönyv és így hiteles lehet a kritika. Ja, hogy dolgozni kellene és az nehéz?

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X