Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Lehetetlen helyzetbe hozhatják a kormányt a tiltakozók, így biztosan lesz sztrájk

1

Tegnap tízezres demonstráción jelentette be Pukli István, hogy egyórás munkabeszüntetés lesz március 30-án, amennyiben nem történnek érdemi lépések a kormány részéről egy héten belül. De mit is jelent ez pontosan?

Forrás: Túry Gergely

Először is érdemes leszögezni, ez a sztrájk- ahogy Pukli is utalt rá - nem hivatalos munkabeszüntetés lesz, hiszen ahhoz egy sztrájkbizottságnak kéne törvényben meghatározott ideig és formában tárgyalni a kormánnyal, meg kéne egyezni az elégséges szolgáltatásról, stb.

hirdetés
hirdetés

A tüntetésről szóló beszámolónket itt olvashatjátok.

A mostani bejelentésnek pont az a lényege, hogy Balog Zoltán minisztert és Palkovics László államtitkárt - és egyébként a beszéd alapján a teljes kerekasztalt - nem tekinti tárgyalópartnernek a tüntetést is szervező Tanítanék Mozgalom.

Így viszont csak polgári engedetlenség keretében valósulhat meg a munkabeszüntetés, ami csak akkor működhet, ha elég sokan vesznek részt benne. Máskülönben ugyanis szankcionálhatók lennének azok, akik kötelességük ellenére nem veszik fel a munkát, több ezer pedagógussal szemben azonban ezt már nehezebb foganatosítani.

Kapcsolódó cikkek

Pukli kiáll a sztrájkoló tanárnő mellett

Visszaszólt a tanárnő az őt kirúgatni akaró államtitkárnak

Bár mint kiderült, az akció mindössze egy órás lesz, ha több ágazat - erre utalt Pukli a beszédében - is részt vesz abban, úgy mindenképp hatásos lehet.

És hogy mennyi az esélye, hogy lesz 30-án egyórás sztrájk? Ha azt vesszük, hogy tényleg Orbántól és Ádertől várnak bocsánatkérést, ráadásul a kormány által eddig egyetlen fórumként elfogadott kerekasztal felolaszlatását kérik, úgy 100 százalék.

Feltehetően felmérték, hogy kellő számú pedagógus hajlandó ezen részt venni, legalábbis, ha nem akarnak kínos kudarcot.

A végén jegyeznénk meg, hogy eközben mind a PSZ, mint pedig a PDSZ sztrájkbizottság keretében tárgyal a kormánnyal egy munkabeszüntetésről, ami azonban törvény szerinti sztrájk lenne. Beszédes azonban, hogy a tegnapi megmozduláson se Galló Lászlóné PSZ-elnök, se pedig a PDSZ vezetője, Mendrey László nem szólalt fel.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

Láng Gyula

Egy órás sztrájk semmit sem ér.
Ha kell 1-2 hetes idő talán azzal valamit elérhetnénk.

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X