Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Ismét felelősségre vonták az államot: a leszakadóknak nem marad semmi esélyük az életben

4

Ismét jogellenes elkülönítés tényét állapította meg egy bírósági döntés. És persze újra a kormányzati szerveket tette ezért felelőssé. Egyre nagyobb gond a szegregáció, a leszakadóknak pedig semmi esélyük az életben, még egy szakmát sem tudnak megszerezni.

Forrás: pixabay.com

Az Egri Törvényszék tegnapi, nem jogerős ítélete szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma, illetve jogelődjei felelősek azért, hogy Heves megyében a roma gyermekek tömegével kerültek, és kerülnek a mai napig is indokolatlanul a fogyatékkal élők számára fenntartott speciális intézményekbe, illetve osztályokba – erről a Roma Sajtóközpont számolt be.

hirdetés
hirdetés

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány 2010-ben indított pert az Európai Roma Jogok Központjával együtt azért, mert a megyében 98 százalékban roma gyerekek kerültek a speciális iskolákba, osztályokba.

A gyanú szerint tehát a roma tanulókat úgy akarták elkülöníteni társaiktól, hogy fogyatékossá minősítették őket. Ezért pedig a mostani ítélet szerint az EMMI és a Klik is felelős.

Bár a kormány hivatalos álláspontja szerint küzdenek a szegregáció ellen, több döntésükkel is elősegítik az elkülönítést, ami végső soron teljes lemaradásukat eredményezi.

Nemrég 63 gyöngyöspatai roma tanuló beperelte a Kliket, az önkormányzatot és a volt iskolájukat azért, mert korábban jogellenesen különítették el őket nem cigány társaiktól, és sokkal rosszabb minőségű oktatást kaptak. Ez végső soron azt eredményezte, hogy többségük még egy szakiskolát sem tudott elvégezni, ugyanis alapvető készségeket nem tanítottak meg nekik. A jogellenes elkülönítés tényét a Kúria éppen egy éve mondta ki.

Pár napja az Európai Bizottság országjelentésének bemutatóján hangzott el, hogy az országban egyre nagyobb gond a szegregáció, aminek a szabad iskolaválasztásnak is köze van. Ugyanis a jómódú szülők elviszik távolabbi, jobb színvonalat nyújtó intézménybe a gyerekeiket.

Erre erősít rá az egyházi fenntartású iskolák növekvő száma. Nemrég Lázár János is amellett szólalt fel, hogy még jobban erősíteni kell az egyházi szerepvállalást az intézmények fenntartását illetően. Ugyanakkor az egyházi iskolák azt vesznek fel, akit akarnak, ez pedig melegágya a szegregációnak.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (4)

Éva Duplahammer

A roma gyerekek nagy többsége otthonról hozza -neveltetéséből/neveletlenségéből adódóan- a hátrányos helyzetét. Azoknál a romáknál, ahol "sikk" a tudás/tanulás adott a lehetőség és minőség. Akiknél CSAK az életösztön adott, /és az igénytelenség,léhaság stb.../ mindenképpen elkülönülnek, mert a más/magyar mentalitást képtelenek követni. Ez NEM mesterséges szegregáció, hanem önkéntes! -a kultúrájukból/kulturálatlanságukból adódóan.A tanár ha beledöglik, akkor sem tudja megváltoztatni a családi "értékek" erősebb hatásai miatt.

kis_vörös

László Kliegl
Van egy nagyon vékony határ a szánalmasság és a nevetségesség között.
Te már átlépted a nevetségesség felé.
A cigányozásod ultra gáz...Nem a romák miatt vagyunk szarban,hanem a kripli fidesznyikek miatt .Ha elmennének jobb lenne neked??Vagy utánna ,mert nem lenne jobb találni kéne más bűnbakot ...Egy nemzet fejlettségének legjobb mércéje hogy hogyan bánik a rászorulókkal.Használd az agyad ha van mielött fröcsögsz mert csak égeted magad.....
ezeknek a rasszista náci bunkóknak mindegy, csak legyen egy ellenség! ha a cigányok, a zsidók, a másként gondolkodók itthagynák őket, már a következő nap kikiáltanák a kövéreket, vagy a soványokat, a magasakat, vagy az alacsonyakat, a szőkéket, vagy a barnákat, vagy a feketéket, vagy a vöröseket ellenségnek.
Nem más faj,egy az emberi faj,vagyis rassz.
Az emberiség bölcsője Afrikában ringott, ebben egyetértés van a tudósok között.
Igen, igen, onnan kezdtek elvándorolni anno az ősemberek.
(Amúgy a kiírásod alapján nem lepődöm meg, hogy nem értetted.)
A teféle mihígmélymagyar ember egyszerű mint a faék.
Adj neki valamit, amit gyűlölni tud,aki kisebb és nyomorultabb tőle és adj
neki hitet, mindegy, hogy mit, a lényeg hogy el legyen vele,az
előítéleteket a mindig a tudatlanság okozza. Az a tudatlanság, amely
tévhiteket szül, félelmet generál, gyűlöletet fokoz.A rasszizmus, xenofóbia, homofóbia... mindenhol összerántja a söpredéket.
Elegem van már a tudjukkikből, melegekből, a csapból is ez folyik. Takarodjanak el a fenébe a balkezesekkel, a szemtengelyferdülésesekkel, a kopaszokkal, vöröshajúakkal, magasakkal és alacsonyakkal egyetemben. Ebben a
"kurvaországban" csak szabvány magyarok élhessenek !
1. gondolkodni kellene
2. tanulni
Neki szerintem nem esik le, hogy gáz.

Anna117

Csak nehogy megtiltsák a szabad iskolaválasztást is! Talán, ha a mi adónkból van fenntartva, legyen jogunk választani. Egyébként is, sajnos a ló túloldalára is sikerült átesni egyes helyeken, mert a ténylegesen fogyatékkal élőket is a normál oktatásba irányították (Papírja volt az adott gyereknek arról, hogy csak részben képezhető, agresszív. Nem cigány származású, nem hátrányos helyzetű, csak fogyatékos). Ezek a valódi fogyatékosok miért vannak a normál osztályokban, származástól függetlenül? ( Vannak, ez tény!). A társaik félnek tőlük! A társaik, hangsúlyozom ezt származás és anyagi helyzet nélkül, előrébb jutnának, ha ezek az agresszív, fogyatékos gyerekek ebben nem akadályoznák meg őket, az órák zavarásával, üvöltözéssel, verekedéssel, mocskolódással. Ha nincs szabad iskolaválasztás, akkor egy szellemi fogyatékos miatt, el lehet lehet lehetetleníteni másik húsz gyerek életét?

László Kliegl

Ez van. Más faj, más kultúra, tartsuk őket tiszteletben és hagyjuk már végre békén egymást. Örök probléma, unalmas és nem hiszem, hogy itt sok csóró, alulfizetett, de becsületesen dolgozó magyarnak kötelessége lenne akár csak egy percet is egy évben dolgoznia azért, hogy ezt az ész nélkül, ösztönállatias módon szaporodó fajt eltartsa. Éppen elég problémájuk van itt az embereknek enélkül is!

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X