Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

20 ezer tanári állást sodorna veszélybe a szakszervezetek lépése?

A PDSZ egy olyan paktum felbontását kéri a PSZ-től, ami 20 ezer tanári álláshelyet sodorna veszélybe – állítja Galló Istvánné. Sztrájkolni a kormánnyal kötött egyezség ellenére tudnak.

Forrás: Fazekas István

A PDSZ nemrég arról döntött, hogy nem vesznek részt a jövőben a Köznevelési Kerekasztal munkájában. Mendrey László elnök akkor arra is kitért, a hatékony sztrájk érdekében szükséges legalább a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a PDSZ együttműködése, ezért a kongresszus ismételten megfogalmazott egy felhívást, hogy "nyissák össze a PSZ, illetve a PDSZ sztrájkbizottságát".

hirdetés
hirdetés

A PSZ elnöke azonban azt mondta az ATV-nek, hogy nem érti, hogyan foghatnának össze, hiszen a PDSZ-nek nincs sztrájkbizottsága, amelyik tárgyalna a kormánnyal, ellentétben a PSZ-szel.

Kapcsolódó cikkek

Meglepetésre készülnek a tiltakozók

Nem követelnek béremelést a szakszervezetek

Mendrey szerint a kormány érdeke a manipuláció

Galló Istvánné szerint az is rendhagyó, hogy a PDSZ kongresszusa nyíltan felkérte őket arra, hogy mondják fel a kormánnyal 2013-ban kötött megállapodást, valamint az akkor meghirdetett sztrájkmoratóriumot.

Ezzel a lépéssel az elnök szerint 20 ezer pedagógus állását tennék kockára, mivel onnantól kezdve a kormányt nem kötné többé a finanszírozott álláshelyek kiszámításának módjára vonatkozó egyezség, és egy sima rendelet-módosítással, illetve egy Klik által felmondott kollektív szerződéssel, pillanatok alatt új helyzetet tudna teremteni – írja a lap.

Gallóné egyébként azt is elmondta, hogy a 2013-as megállapodás nem érinti a mostani követeléseket és tárgyalásokat, így attól még szervezhetnek sztrájkot, aminek az előkészítését már meg is kezdték.

A tiltakozásokról minden friss hírt itt értek el.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X