Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Palkovics köti az ebet a karóhoz, pedig a tanárok nem béremelést kértek

6

Az oktatási államtitkár szerint 18 százalékos béremelést jelentene a pedagógusok követeléseinek három pontja, az óraszámcsökkentés, az órakedvezmény visszaállítása és a minőségi munkavégzésért járó pótlék. A tanárok korábban sem kérdőjelezték meg, hogy emelkedtek a béreik az életpályamodellel, de munkaterheik túl nagy mértékben nőttek. Nem további emelést várnak, csak terheik csökkentését, a kormány ebben viszont azt látja, hogy kevesebbet kap a közpénzért.

Forrás: MTI / Máthé Zoltán

A pedagógus életpályamodell bevezetésével megindult a tanárok béremelése is, ám a kötelező óraszámok 26-ra emelése, az adminisztrtív terhek növekedése azt is jelentette, hogy a béremeléssel együtt jóval több munkát várt el az állam a pedagógusoktól. A munkaterhek oly mértékben nőttek, hogy a tanárok több esetben is arról panaszkodtak, hogy a kötelező iskolában tartózkodáson túl, a rendes munkaidejükön kívül is számos feladatot kell elvégezniük.

hirdetés
hirdetés

Palkovics László oktatási államtitkár keddi tájékoztatása szerint a pedagógusok követelése, miszerint a kötelető óraszámot 26-ról 22-re mérsékeljék, már önmagában 15 százalékos béremelést eredményez. Ez azt jelenti, hogy bár az állam gyakorlatilag nem fordítana többet a bérekre, Palkovicsék nem kívánják a pedagógsuk terheit csökkenteni. Az Eduline által a február 13-án a Kossuth téren megszólaltatott pedagógusok szerint az óraszámcsökkentés csak annyit jelentene, hogy ideje maradna a pedagógusoknak a tehetséggondozásra, a felzárkóztatásra, szakkörök tartására - mely az oktató-nevelő munka része -, illetve csökkenének a munkaidőn túli terheik is.

További cikkenik a témában

Balog rácáfol pártjára: nem a bérükért tüntetnek a tanárok

Ennyivel nőtt a pedagógusok bére: egy tanár kiakadt, közzétette, mennyit keres

Az államtitkár szerint további 2,5 százalékos béremelést jelentene a minőségi munkavégzésért járó keresetkiegészítő pótlék visszatérése a rendszerben, ehhez jönnének a különböző, például osztályfőnöki pótlékból adódó összegek. Ezek bár valóban extra ráfordítást jelentenek, de a szakszervezetek már többször hangsúlyozták, hogy az életpályamodell bevezetésével a pótlékok rendszerét felszámolta a kormány, vagyis aki több feladatot is ellát, az nem kap nagyobb javadalmazást - ez a tiltakozók szerint a motivációt veszi el az tanárokól.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára is részt vett a tájékoztatón. Elmondása szerint amennyiben megvalósulna a tanárok kérése, hogy a minimálbér változásához kössék a pedagógusbéreket, akkor már januártól 8 százalékkal nagyobb mértékben nőtt volna a fizetésük. Hozzátette, hogy így a tavalyi évet nézve 15 milliárddal többet "húznának ki a családok és az állam zsebéből." Rétvári a kormány kedvelt érvét hozta fel, mondván épp ennyivel olcsóbbak az új rendszerben a tankönyvek. A szakszervezetek korábban azonban emlékeztettek, hogy az ígéretekkel ellentétben a kormány törölte el béreik minimálbérhez kapcsolását, vagyis a tanárok csak azt kérik vissza, ami korábban járt nekik.

Forrás: Fazekas István

Rétvári Bence azt hangoztatta, hogy jelentősen nőttek a köznevelésre fordított források az elmúlt években - ez szembe megy minden független méréssel, például az OECD felméréssel. Rétvári szerint 2012-től mintegy 230 milliárd forint többletforrást biztosított a költségvetés a pedagógusbérek emelésére, ehhez képest az államtitkár szerint 2010 előtt GDP-arányosan és nominálisan is csökkent a köznevelésre fordított források aránya. Hozzátette, a jelenlegi kormány 2012-ről 2013-ra 32 milliárddal, 2013-ról 2014-re 120 milliárddal, 2014-ről 2015-re 34 milliárddal fordított többet a pedagógusbérekre, és ez folytatódik, erre az évre is 34 milliárd plusz áll rendelkezésre - közölte.

Az államtitkár kiemelte, hogy a kormánynak feltett szándéka volt, hogy először a pedagógusok számára vezeti be az életpályát, az ő munkájukat szerette volna megbecsülni. Ezért fordították a fenti összegeket a pedagógusok bérének emelésére.

Az esetleges pedagógussztrájkról Rétvári azt mondta, folyamatosan tárgyalnak a Pedagógusok Szakszervezetével, de az érdekképviselet eddig nem jelezte ezt a szándékot hivatalosan. Palkovics László kérdésre válaszolva azt mondta, ha meghívják őket a civil közoktatási platformra, akkor megfontolják, elmenjenek-e. Emlékeztetett, hogy a köznevelési kerekasztal kedden tartja következő ülését, ezen az alternatív kerekasztal delegáltját is szívesen látják, A szakszervezetek azonban továbbra is funkciótlannak tartják a kormány által összehívott kerekasztalt.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (6) , melyek közül a legfrissebbek:

András Tejfalussy

Mindegyik biológia tanár is kell tudja, hogy népirtás a MENZAREFORM! Azonosító: menzareformaldozatsegitoszolgalat160223

MENZAREFORMOS KÖZÉRDEKŰ BEJELENTÉS AZ ÁLDOZATSEGÍTŐ SZOLGÁLATHOZ

Tejfalussy András nyilvános közérdekű bejelentése az Áldozatsegítő Szolgálathoz: A „MENZAREFORMEREK”, a magyar gyerekek étkezésénél is a tényleges szükséglet kb. ötödére korlátozták a konyhasót és tízszeresére növelték a káliumot. Miután tudják, hogy Nobel-díjat kaptak 1950-ben, akiknek a patkány- és emberkísérletei mérésekkel bizonyították az ilyen nagymértékű konyhasópótlás-korlátozás és káliumtúladagolás magasvérnyomás okozó, életrövidítő, ivartalanító, fajirtó hatását. Ezeknek hazánkban naponta több százezer mérgezett áldozata van. Lásd: www.tejfalussy.com, MEHNAM 550. Állítsák le a fajirtó MENZAREFORMOT! Budapest, 2016. 02. 23. Tejfalussy András okl. vill. mérnök, hatásmérés-tudományi szakértő feltaláló, 2621 Verőce, Lugosi u. 71. +36 20 2181408, www.tejfalussy.com, [email protected]

Szűcs Lajosné

Rétvári Bence ugyanilyen szépen levezethetné, hogy hány százalékkal nőtt az államtitkárok, miniszterek és képviselők juttatása, keresetkiegészítő pótléka. Ugyanakkor hozzátehetné, hogy ezzel hány milliárdot "húznak ki a családok és az állam zsebéből.

Szűcs Lajosné

Rétvári Bence ugyanilyen szépen levezethetné, hogy hány százalékkal nőtt az államtitkárok, miniszterek és képviselők juttatása, keresetkiegészítő pótléka. Ugyanakkor hozzátehetné, hogy ezzel hány milliárdot "húznak ki a családok és az állam zsebéből.

Szűcs Lajosné

Rétvári Bence ugyanilyen szépen levezethetné, hogy hogy százalékkal nőtt az államtitkárok, miniszterek, képviselők bére, keresetkiegészítő juttatása. Hozzátehetné, gogy így a tavalyi évet nézve hány milliárdot "húznak ki a családok és az állam zsebéből.

Bull Pit

Most hagyjuk a minimálbérhez kötés (a bérek értékállóságának biztosítása) nem teljesítésének problémáját. A kormánynak a PSz-szel (azt nem tudom, hogy a PDSz-szel mi a helyzet) kötött megállapodása szerint a tanárok létszámának megállapításakor a 22 kötelező órát kellett volna alapul venni. Ez valahogy már akkor sem "sikerült". Ma egy tanár órafelosztásben tervezett ellátandó óráinak száma átlagosan 24-25. Ha csak a 24-gyel számolunk, ez azt jelenti, hogy egy iskolából átlagosan 9,09 %-nyi tanár hiányzik. Az ő bérüket egyszerűen lenyúlják. Részben ebből, részben a legkiválóbbak fizetésének csökkentéséből (több diplomáért járó pótlék, minőségi pótlék, többlet feladatokért járó pótlék, stb.) fizetik ki az évenként esedéskes, azt hiszem 3,9 (de lehet, hogy csak 3,6) %-os béremelését. Tehát az az állítás, hogy évente sok milliárd forintot fordítanak a tanárok béremelésére, valahogy nem stimmel. Ha most a kormánydumát: a tanárok 18 %-os bérkövetelését el is fogadnánk, akkor ebből min. 9,09 %-ot a lenyúlt tanári bérekből lehet fedezni. Emellett a bérkövetelések csak a tanárok által felemlített problémák sokadik helyen szerepelnek.

Tass Gyula

Orbán Viktornak ugyanaz a problémája, mint a talpig becsületes népéért élő államférfiaknak : Ő hiába nemLOP, --- ha a rogán-lázár-mészáros-vajna-garancsi fajta lények LOPNAK ! Ezért egészen biztosan Ő találhatta ki, hogy pénzeli a pedagógusok vezette országos elégedetlenséget. Cserébe elvárhatja, hogy a magyar népnek visszaadott lopott vagyonok beérkezése után ezeket a hazaárulókat törvényesen felakasszuk !!!

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X