szerző:
Eduline

Az Erasmus+ program ma is a legjobb esélye egy hallgatónak arra, hogy külföldi tanulmányokat folytasson ösztöndíjjal.

©

Az Erasmus+ keretében akár 5 millió diáknak is lehetősége van arra, hogy egy másik országban folytassa hosszabb-rövidebb ideig tanulmányait.

A programban nem csak az EU országai vesznek részt, lehetőség van Macedóniába, Izlandra, Liechtensteinbe, Norvégiába és Törökországba is pályázni. Elvi lehetősége Európán kívüli tanulmányoknak is van, ám erről külön kell érdeklődni az Erasmus-irodában.

A pályázatnak nincsenek különleges feltételei, ha a résztvevő országok egyikének állampolgára vagy, és megfeleltél az intézményed által kiírt pályázatnak, már mehetsz is. Az egyetemek általában tanulmányi eredményhez kötik a pályázást, jelentkezni abban az intézményben kell, ahova jársz.

A fogadó intézményben nem kérnek tőled külön tandíjat, de ha itthon fizetsz ilyet, azt továbbra is utalni kell. A többi hallgatóval egyenjogúnak minősülnek az erasmusosok.

Legfeljebb 12 hónapot lehet az ösztöndíj keretében külföldön tölteni, de ebben már a szakmai gyakorlat is beletartozik - lásd a keretes írást. Tanulmányi célú mobilitás esetén szociális támogatást is lehet igényelni, ez havi plusz 100 eurót jelent.

Részletes információkért katt ide vagy ide.

Szakmai gyakorlat
Az Erasmus+ szakmai gyakorlatot is támogat. Már a tanulmányaid első évében pályázhatsz. Vállalatoknál, képzőközpontokban, kutatóintézetekben, nagykövetségeken szerezhetsz gyakorlatot, ami beleszámít a hazai szakmai gyakorlati kötelezettség teljesítésébe.