szerző:
Eduline

„Személyes véleményem szerint június végén úgy kell lezárni az évet, úgy kell elbúcsúzni a diákoktól, hogy megmondjuk, az egyetem Budapesten működik-e tovább vagy sem” – mondta Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese az egyetem esetleges költözéséről.

©

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Michael Ignatieff, az egyetem rektora azt mondta a Washington Postnak: ha nyárig nincs megállapodás, az egyetemnek Bécsbe kell költöznie. “A CEU teljesítette a lex CEU által meghatározott kötelezettségeit. Most itt az idő, hogy Magyarország kormánya is megtegye ugyanezt” - monda a CEU elnök-rektora. "A CEU nem kezdhet még egy tanévet ilyen bizonytalan jogi helyzetben. Felszólítjuk a kormányt, hogy a megállapodást haladéktalanul írja alá” - tette hozzá.

Az egyetem rektorhelyettese a hvg.hu-nak azt mondta, az intézményben tanuló 1300 diákot nem hagyhatják bizonytalanságban, szerinte június végén meg kell mondani a hallgatóknak, hogy hol működik tovább az intézmény.

Nyáron már zajlik az új diákok toborzása, őket sem lehet kitenni egy 243 kilométeres bizonytalansági tényezőnek. A bécsi költözés részleteit Enyedi Zsolt még nem tudta megmondani, ahogy az sem világos, költözés esetén mi lesz a magyar programokat vivő Közép-Európai Egyetemmel, amely nemrég kapta meg újból az akkreditációját.

"Ha nem írják alá a megállapodást, az amerika programokat nem vihetjük tovább Budapesten. Ez elvben a magyar programokat nem érinti, de a kettő szorosan összefügg egymással. Egyelőre nem tudom megmondani, mi az, amit a magyar képzésből tovább lehet vinni" – mondta, hozzátéve: nagyon bonyolult lenne, ha a fél egyetem Bécsben, a másik fele Budapesten működne.

Ha nem kap akkreditációt a CEU, a 2019-es évfolyam Bécsben kezdi a tanévet

A CEU nem költözik el Budapestről, de a 2019-ben tanulmányait megkezdő diákoknak Ausztriában kell majd beiratkozniuk, ha a kormánnyal folytatott tárgyalások megrekednek, és a CEU nem kap akkreditációt - mondta az egyetem rektora a Reutersnek. "Ne várjanak tömött sorokban Bécs felé menetelő diákokat és tanárokat, mert nem lesznek.