Felsőoktatás Eduline

Hárommilliárd forintos fejlesztés az ELTE-n

Elolvasom

Hárommilliárd forintos fejlesztési program indult az ELTE-n, az Európai Léptékkel a Tudásért, ELTE elnevezésű program célja az intézmény nemzetközi versenyképességének megerősítése az oktatás és kutatási minőség, személyi és szervezeti feltételeinek javításával.

Közoktatás Edupress

Államosítaná az oktatást a kormány

Elolvasom

Az egészségüggyel egyetemben az oktatást is államosítaná Orbán Viktor miniszterelnök, ezért a kormány tárgyalásokat kezdeményez minden nagyobb önkormányzattal az általuk működtetett közszolgáltatások sorsáról - olvasható a nol.hu-n. Míg egyes vélemények szerint az alapfokú oktatás az önkormányzatoknál van a legjobb helyen, addig a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) szerint egyenként kell áttekinteni, hogy mely közszolgáltatásokat célszerű állami kézbe venni.

Felsőoktatás Edupress

November 15-ig lehet jelentkezni a keresztféléves képzésekre

Elolvasom

Csaknem száz intézmény és kar több mint 1100 képzést kínál 2011. februári kezdéssel, a keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárásban, melyekre november 15-ig jelentkezhetnek az érdeklődők. A kínálat nagyobb részét a mesterképzések alkotják. A ponthatárokat január közepén ismertetik.

Felsőoktatás Eduline

Újabb teremfoglalások a Bécsi Egyetemen

Elolvasom

A felsőoktatás költségvetési forrásainak tervezett plafonja ellen a rektorok és a diákok közös akciónapot rendeztek minden osztrák egyetemi városban. A felsőoktatási intézményeken szünetelt a tanítás, helyette gyűléseket, vitanapokat tartottak, több városban tiltakozó meneteket is rendeztek.

Felsőoktatás Edupress

Ötször akkora fizetésre számítanak a dánok, mint a magyarok

Elolvasom

Több mint tízezer eurós a magyar és európai, üzleti és mérnöki területen tanuló hallgatók éves jövedelemmel kapcsolatos elvárásai közti különbség. Mindkét területen a dánok számítanak a legmagasabb éves fizetésre, csaknem ötször akkora összegre, mint a magyarok - derül ki a berlini székhelyű Trendence Intézet kutatásából, mely során az elhelyezkedéssel kapcsolatos elképzelésükről kérdeztek meg 71 ezer üzleti, illetve 85 ezer mérnöki területen tanuló diáktól.

Felsőoktatás Eduline

Agrárképzések: motiválatlanul?

Elolvasom

A 2003-as csúcsesztendő óta folyamatosan csökken az egyetemi mezőgazdasági képzésben részt vevők száma, és ezzel párhuzamosan a szaktudás is. Jellemző, hogy sok mezőgazdasági diplomás egész más területen keres boldogulást: a legkülönfélébb kereskedelmi, marketing vagy adminisztratív területen találni manapság olyanokat, akik agrár-felsőoktatásban szereztek oklevelet.

Felsőoktatás Edupress

140 ezres átlagfizetés és szerény karrierlehetőségek a pályakezdőknél

Elolvasom

Nyilvánosak már a felsőoktatási intézmények által készített diplomás pályakövetési kutatások eredményei, ezekből többek között az is kiderül, hogy a diplomások 80 százaléka főállásban helyezkedett el, és bár munkakörülményeikkel igen, a jövedelmükkel és karrierlehetőségeikkel nem elégedettek. Igaz, csupán a megkérdezett fiatalok 10-20 százaléka felelt a kérdésekre.

Felsőoktatás Eduline

Multik hódítása az egyetemeken: egyenes út mindenkinek?

Elolvasom

Nyugat-Európában elterjedt és népszerű, hogy a nagyobb cégek egyetemekkel, vagy szakképző intézményekkel működnek együtt, így oldva meg az utánpótlás-nevelés problémáját. Ez a forma mindenkinek jó: a cégek szakképzett munkaerőt, a diákok magas színvonalú oktatást és biztos jövőt, az iskolák pedig ipari hátszelet kapnak. Itthon is van az ilyen együttműködésekre jópár példa.

Felsőoktatás Edupress

Gimnazisták és egyetemisták is csatlakoztak a francia sztrájkhoz

Elolvasom

Gimnazisták és egyetemisták is csatlakoztak a franciaországi sztrájkhoz, melyben a tüntetők a nyugdíjreform ellen vonultak utcára. Október 12-én összesen 244 városban tartottak utcai felvonulásokat, a szakszervezetek szerint hárommillióan, a rendőrség szerint egymillióan csatlakoztak az akcióhoz - írja a hirszerzo.hu.

Felsőoktatás Eduline

Milliárdokba kerülhet a lógás

Elolvasom

Miközben a diákok számára elvesztegetett időt, bizonytalan jövőt és esetleges adósságokat jelent, ha kimaradnak az egyetemekről, főiskolákról, az adófizetők számára milliárdokba kerül, ha valaki elkezdi, ám nem fejezi be felsőfokú tanulmányait - vált ismertté egy amerikai kutatóintézet legfrissebb jelentéséből.

Felsőoktatás Eduline

Képek: éjszakai fények a Schönherz kollégiumban

Elolvasom

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Schönherz kollégiuma mátrix kijelzőként funkcionál, miután a Villamosmérnöki és Informatikai Karának diákjai a kollégium déli oldalának minden ablakát 4 pixel (képpont) megjelenítésére alkalmas lapokkal takarták be. A belső számítógépes hálózattal összehangolt táblákból a teljes homlokzat egy 832 (32x26) pixel felbontású 512 színárnyalat megjelenítésére alkalmas óriáskijelzővé állt össze. A kijelzőre fejlesztett fény és hangjátékot több százan nézhették meg a Lágymányosi híd budai hídfőjének töltéséről.

Felsőoktatás Eduline

Diákinvázió az osztrák egyetemeken

Elolvasom

Egyre több érettségizett pályázik külföldi egyetemre, és egyre több határon túli iskola „vadászik” magyar hallgatókra. A diákok „szabad EU-s vándorlása” azonban gondokat is okozhat, méghozzá nem is keveset.

Felsőoktatás Eduline

Egyetemi lemorzsolódás: menethibák

Elolvasom

Fölöslegesen zsúfolt órarendek, gyengén felkészült elsősök, egyebek mellett ilyen okok miatt nagy a lemorzsolódás a bolognai rendszerben – derül ki egy ELTE-vizsgálatból, amit a HVG ismertetett.

Felsőoktatás Eduline

Viccnek is rossz a diplomaadó

Elolvasom

Nagy-Britanniában már hónapok óta húzódik arról a vita, hogy hogyan lehetne az egyre komolyabb finanszírozási problémákkal küzdő felsőoktatást helyrebillenteni és plusz pénzt pumpálni a rendszerbe. Az egyik -egyszerűbb, de drasztikusabb- út a tandíjak megemelése, a másik körvonalazódó lehetőség az úgynevezett „diplomaadó” bevezetése.

1
505 506 507 508 509
530