Felsőoktatás Eduline

Mit titkolhat el a szülő elől a tanár, és mit nem?

Elolvasom

Továbbadhatja-e a tanár a szülőknek azokat at információkat, amelyeket diákjai négyszemközt közölnek vele? Beszélgethetnek-e egymás között a tantestület tagjai a tanulók teljesítményéről, képességeiről és családi körülményeikről? Mikor köti a titoktartás a pedagógust, és mikor kötelessége a bíróságnak elküldeni a diákokra vonatkozó információkat?

Felsőoktatás Eduline

Réthelyi: vannak olyan oktatási kérdések, amelyekben Orbán Viktor dönt

Elolvasom

Az egyetemi autonómia kérdését és az intézményi ellenőrzési rendszer kialakítását tartja az új felsőoktatási törvény legkritikusabb, vitát gerjesztő pontjainak Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője, aki elismerte, hogy a pénteken elfogadott hatoldalas felsőoktatási iránymutatás mellett a készülő felsőoktatási jogszabály koncepciójának január elején bemutatott, szigorú vizsgakövetelményeket tartalmazó változata is érvényes.

Felsőoktatás Eduline

Több száz plagizáló doktorandusz bukik le le évente Németországban

Elolvasom

Doktori címet Németországban egyetemek adományozhatnak, ez a legmagasabb tudományos fokozat, amelyet kiemelkedő szakmai teljesítménnyel, valamint egy több száz oldal terjedelmű disszertáció megírásával lehet kiérdemelni. Alapfeltétele a doktorátusnak az egyetemi évek alatt mutatott kiváló tanulmányi eredmény, valamint egy doktori konzulens, aki gondozza a doktorandusz munkáját.

Felsőoktatás Edupress

Gigantikus társasjátékot tervezhetnek az egyetemisták

Elolvasom

Kvízmester - Legyél Te a játékmester! címmel írt ki pályázatot az Educatio Nonprofit Kft. A pályázók feladata az hogy megtervezzék a Diplomás útkereső nevű társasjáték szabályait és tizenhárom mezőből álló pályáját. A társasjáték célja, hogy a játékosok az érettségitől eljussanak a diplomázásig, így a feladatoknak is a hallgatói élet buktatóit, örömeit és nehézségeit kell bemutatniuk. A nyertesekre Apple ajándékok és utazások várnak.

Felsőoktatás Eduline

Milyen tanári diplomával lehet a legkönnyebben állást találni?

Elolvasom

Sokkal könnyebben találnak munkát a fizika-, kémia- és biológiatanárok, mint magyart vagy történelmet tanító kollégáik. A szakmában régóta kongatják a vészharangot, hogy ha tovább csökken a tanári képesítést szerző hallgatók száma, előbb-utóbb elfogynak a természettudományos tárgyakat oktató pedagógusok.

Felsőoktatás Eduline

Pokorni: csak hét egyetem élné túl a minőségalapú finanszírozást

Elolvasom

Egyetlen magyar egyetem sem szerepel a világ száz legjobb felsőoktatási intézményeinek listáján, egyedül a Szegedi Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem fér be az első háromszáz-négyszáz helyezett közé. Pokorni Zoltán szerint a magyar felsőoktatás a tömegképzés miatt hasalt el, ha az oktatás minősége alapján finanszíroznák az intézményeket, mindössze hét egyetem maradna talpon.

Felsőoktatás Eduline

Mennyibe kerül a diploma Budapesten és vidéken?

Elolvasom

Akár egymillió forintba is kerülhet egy egyetemi-főiskolai félév, ám a diploma reményében a szülők és a hallgatók is hajlandóak mélyen a zsebükbe nyúlni. Mikor kell elkezdeni a spórolást az alap- és a mesterképzés éveire, és mennyit kell félretenni a tanulás finanszírozásához?

Felsőoktatás Eduline

Újabb politikus bukhat le: összeollózta doktori disszertációját a német miniszter?

Elolvasom

Alaposan megtépázhatja a német védelmi miniszter hírnevét és népszerűségét, ha beigazolódik az a több újság által szerdán közölt állítás, amely szerint doktori disszertációjában "idegen tollakkal ékeskedett": anélkül vett át több oldalt kitevő részeket más szerzők műveiből, hogy ezt lábjegyzetben vagy a forrásmunkák jegyzékében feltüntette volna.

Felsőoktatás Eduline

Könyvtornyot építenek az ELTE lágymányosi campusán

Elolvasom

Ötödször rendezi meg országos innovációs napját jövő szerdán az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE). Az ingyenes program része az egész napos konferencia, az ELTE Innovatív Kutatója díj átadása, a hallgatói innovációs pályázat eredményhirdetése, az innováció fájának ültetése, valamint egy jótékonysági könyvgyűjtő akció is.

1
504 505 506 507 508
551