szerző:
MTI

Részmegállapodást írt alá az emberi erőforrások minisztere és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája...

Minisztériumi tárgyalás a HÖOK-kal
©

Részmegállapodást írt alá az emberi erőforrások minisztere és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) hétfőn Budapesten. A nyolc pontból álló egyezség rögzíti, hogy létrejön a felsőoktatási kerekasztal, és azon a 16 szakon - a többi között a jogász- és a közgazdászképzésben - is lesznek állami férőhelyek, amelyeken eredetileg csak önköltséges formában lehetett volna tanulni. A miniszter a 2013-as ponthatárokat is bejelentette: ennyivel lehet bekerülni a 16 népszerű szakra.

Balog Zoltán miniszter az aláírás előtt azt mondta: a megállapodással szeretnék demonstrálni, hogy fontos a hallgatók szava, véleménye, és azt, hogy a hallgatók részt vesznek a felsőoktatás átalakításában. Olyan helyzetben van a felsőoktatás, amely nem tartható tovább, minőségi, versenyképesebb, átláthatóbb rendszerre van szükség - közölte.

A felek ezen nyolc pontban állapodtak meg: a) ez a megállapodás csak „részmegállapodás", mert a hallgatók követelései csak részben teljesültek; b) 2013-ban folytatódik a felsőoktatás átfogó átalakítása, és bővülnek a források, c) a keretszámok rendszerét eltörölték, így a bekerülés az intézményi kapacitásoktól függ, d) áttekintik a felsőoktatási intézmények pénzügyi hátterét, e) a rektorválasztás rendje nem változik, f) az említett 16 szakon 10-20 százalékos arányban államilag támogatott képzés is indul, g) a kormány speciális programokat indít a hátrányos helyzetű diákok esélyeinek növelésére, h) létrejön egy ideiglenes mandátumú Felsőoktatási Kerekasztal, gazdasági szervezetek, a Magyar Rektori Konferencia és a HÖOK részvételével.