Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Friss kutatás: az idén felvételizők fele menne külföldre

2

Tavalyhoz képest duplájára nőtt azok száma, akik a teljes képzést külföldön végeznék el, vagy részképzésben utaznának külföldre – erre jutott a Budapesti Gazdasági Egyetem által az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon végzett kutatás.

Forrás: Shutterstock

A BGE 1125 diákot kérdezett meg a kiállításon. A felmérés szerint tovább csökkent azoknak a diákoknak az aránya, akik állami ösztöndíjas képzésre szeretnének jelentkezni. Ez az arány 2013-ban még 87 százalék volt, tavaly már csak 75 százalék, idén pedig 72 százalék. Ezzel párhuzamosan nőtt az önköltséges képzést megjelölő felvételizők aránya – a három évvel ezelőtti 13-ról 28 százalékra.

hirdetés
hirdetés

A tavalyihoz képest nőtt azok száma, akik az iskola melletti munkából szeretnék finanszírozni a tanulmányaikat. A Diákhitelt a megkérdezettek mindössze 10 százaléka venné fel.

A diákok majdnem fele (47 százalék) szeretne külföldön továbbtanulni, csak 19 százalék töltené a teljes tanulmányi idejét Magyarországon, 34 százalék viszont még nem határozott ebben a kérdésben – áll a kutatásban.

A külföldön tanulni vágyók között a tavalyi adatokhoz képest a duplájára nőtt azon felvételizők száma, akik a teljes képzést külföldön végeznék el (14 százalék), továbbá akik részképzéssel – például ösztöndíj, diákcsereprogram révén – utaznának külföldre (53 százalék). Ugyanakkor erőteljesen lecsökkent a külföldi szakmai gyakorlatot tervezők száma (35 százalékról 20 százalékra).

Az is érdekes, hogy a megkérdezettek 36 százaléka dönt a későbbi diplomája munkaerő-piaci elismertsége alapján szakválasztáskor, a legtöbben (54 százalék) a képzési terület elismertsége alapján döntenek. 33 százaléknak az intézmény hírneve volt a legfontosabb.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés

Hozzászólások (2)

kalkula

Milyen kár, hogy pont mostanában csökkentgetik a nyelvórák számát az iskolákban.Nem baj, majd elmennek magántanárhoz.

Kiss Tiborné Katika

Az idősebbeknek muszály külföldre menni, ha tanulni akarnak. a Magyar Állam Nemzetközi egyezményt kötött Ausztriával, hogy ott elfogadják azokat a Magyarországon kiállított bizonyítványokat, melyek felvételi jelentkezési jogot tartalmaznak. Magyarországon nem vehetik figyelembe a 2005. előtti szakmai érettségi jegyeket a felvételi eljárásban.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X