Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Eladó szakdolgozatok: mennyibe kerül a diploma?

2

Akár százötven-kétszázezer forintot is hajlandóak fizetni egy-egy jól sikerült szakdolgozatért azok a végzősök, akik nem akarnak vagy nem tudnak hónapokat tölteni a diplomamunka elkészítésével. Magyarországon is virágzik a szakdolgozatbiznisz: a profi bérírók ma már saját honlapjuk hirdetik szolgáltatásaikat, és bár az árak borsosak, a lebukás esélye egyenlő a nullával.

„Szeretnél időben leadni egy színvonalas szakdolgozatot vagy házidolgozatot? Jövőre diplomázol, és már tudod a témát? Légy előrelátó, és rendeld meg a dolgozatodat időben! Szakdolgozatok, házi dolgozatok készítését vállaljuk megbeszélt határidőre. Nincs más dolgod, mint kérni egy árajánlatot e-mailben, és megadni a szükséges adatokat” – alig néhány perc böngészés után tucatjával lehet ehhez hasonló hirdetéseket találni az interneten. Míg a magányos bérírók általában apróhirdetési oldalakon, hallgatói fórumokon, na meg egyetemi és főiskolai faliújságokra kitűzött cetliken ajánlják szolgáltatásaikat, addig a bérírócsoportok nagy részének ma már saját honlapja van – komplett árjegyzékkel, témalistával és persze referenciákkal.

A szakdolgozatbiznisz ugyanis virágzik Magyarországon, így egyre többen dolgoznak csoportban: az Eduline-nak nyilatkozó bérírók azt állítják, akkor igazán sikeres a vállalkozás, ha különböző végzettségű és érdeklődésű diplomás fiatalok dolgoznak nekik. Akik gyakorlatilag bármilyen témában képesek szakdolgozatot írni, a mikroökonómiától kezdve a nyelvjárástanon keresztül a teológiáig – persze busás összegekért.

Házidolgozat és szakdolgozat: pénzért bármit

Dávid öt éve, harmadéves egyetemistaként lett hivatásos béríró. „Mindig is jól sikerültek a szemináriumi dolgozataim, ezért amikor egy végzős lány megkérdezte tőlem, hogy nincs-e kedvem megírni a szakdolgozatát, gondolkodás nélkül igent mondtam. Két hónapig szinte minden nap a könyvtárban ültem, de megérte, mert a megbízóm ötöst kapott a védésen, ráadásul beajánlott néhány ismerősének. Azóta szünet nélkül kapom a megrendeléseket” – mondja. A huszonhat éves tolmács ma már egy-két hét alatt elkészül egy-egy diplomamunkával – írt már filozófiáról, idegenforgalomról, marketingstratégiákról, kommunikációs modellekről, sőt ókori irodalomról is.

Százötven-kétszázezer forintot is megér a diploma?
Százötven-kétszázezer forintot is megér a diploma?
Forrás: Túry Gergely
hirdetés
hirdetés

Számítása szerint körülbelül negyven-ötven dolgozatot készített eddig, ezek közül egyet sem dobott vissza a konzulens. „A munkámra kapott legrosszabb jegy a hármas volt, de ezt egy olyan pedagógiai portfólióra kapta az egyik megbízóm, amelyet másfél nap alatt kellett összeállítanom. A legnagyobb sikert egy angol irodalmi szakdolgozattal arattam, amelyet az egyetem még könyv formájában is ki akart adni” – magyarázza.

Borsosak az árak

Dávid egy-egy szakdolgozat megírásáért ötvenezer és kétszázezer forint közötti összeget kér, a pontos ár a témától, a terjedelemtől és a határidőtől függ. „Egy műelemző vagy elméleti, összefoglaló jellegű szakdolgozatot már hatvan-hetvenezer forintért megírok, de ha kérdőíves kutatásról van szó, vagy ha nagyon nehezen beszerezhető a szakirodalom, oldalanként plusz ötszáz-ezer forintot számítok fel. A legdrágábbak a nagy egyetemekre készített, idegen nyelvű tanulmányok, amelyekért legalább kétszázezer forintot kell fizetni” – magyarázza a béríró.

Állítása szerint az igazi profiktól mindenre kiterjedő, részletes árajánlatot kapnak a hallgatók, és ennek megfelelően a fizetési szabályok is szigorúak: a legtöbb béríró ragaszkodik a húsz százalékos előleghez, a teljes összeget azonban csak akkor kéri el, amikor a konzulens és az opponens is elfogadja a szakdolgozatot. „Ha kell, még számlát is tudok adni, persze csak fordításról. Jó néhány megbízóm volt, akinél ez fontos volt, mert a cége költségként akarta elszámolni” – mondja Dávid, aki – annak ellenére, hogy tetemes összegekről van szó – nem tud olyan béríróról, akit megbízója ne fizetett volna ki. „Senki nem mer ilyet tenni, hiszen tudjuk a nevüket, ismerjük a szakjukat, a konzulens tanár nevét, így akár el is árulhatnánk őket. De mivel mindenki időben megkapja a pénzét-szakdolgozatát, ilyenre tudtommal még nem került sor” – teszi hozzá.

Lebukni szinte lehetetlen


Vagyis a lebukás esélye egyenlő a nullával. A dolgozatokat értékelő egyetemi és főiskolai tanárok csak azokat a hallgatókat tudják leleplezni, akik forrásmegjelölés nélkül egész fejezeteket vesznek át szakkönyvekből vagy tanulmányokból, esetleg egy az egyben valaki más dolgozatát adják be újra. A bérírók szolgáltatásait igénybe vevő végzősök azonban rendszerint még akkor sem kerülnek bajba, ha a védésen nem válaszolnak túl meggyőzően a diplomamunkával kapcsolatos kérdésekre, hiszen nincs ellenük bizonyíték. Már csak azért sincs, mert a legtöbb béríró egy-kétezer forintért még a szóbeli vizsgára is felkészíti megbízóját.

Ha a bérírók jól végzik dolgukat, jöhet a diplomaosztó
Ha a bérírók jól végzik dolgukat, jöhet a diplomaosztó

„Minden félévben van egy-két olyan hallgatóm, aki a konzultációkon gyanúsan viselkedik, alapvető kérdésekre nem tud válaszolni, a végén mégis tökéletes dolgozatot ad be” – mondja az egyik budapesti főiskola neve elhallgatását kérő oktatója. „Volt már olyan tanítványom, aki elismerte, hogy mással készítette el a dolgozatát, mert munka és család mellett egyszerűen nem volt ideje megírni. A valódi problémát inkább azok a hallgatók jelentik, akik képtelenek összeállítani egy ilyen szintű tudományos munkát, mert harmadévesen még a könyvtárat sem tudják használni” – hangsúlyozza.

Dávid – bérírók sokaságához hasonlóan – pontosan ezekből a hallgatókból él. Akinek pedig gondot okoz az írás, mégis túl borsosnak tartja az árakat, még mindig vásárolhat "használt" dolgozatot: az internetes apróhirdetési oldalakon az anyagilag megszorult diplomások rendszeresen ajánlgatják öt-tíz évvel ezelőtt elkészített szakdolgozataikat. Bár a lebukás esélye így nagyobb, az ár is kedvezőbb, egy-egy second hand tanulmányért "mindössze" tizenöt-húszezer forintot kell fizetni.


Szabó Fruzsina

 

eduline

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (2)

dodesz

ma is napi-heti kapcsolatban kéne lenni a témavezetővel a dolgozat írása alatt... ha valaki ezt meg tudja tenni, az a témavezetőt is minősíti...

vacsi

Azért szánalmas egy olyan diplomás, aki még egy diplomamunkát sem tud megírni! Régen (58 éves vagyok) ilyenre nem volt példa, az egyetemi oktatás hasonló stílusban zajlott, mint a középiskolai, így az egyetemi oktatók, előadók személyes kapcsolatban voltak a diákokkal, pontosan tudták, ki mire képes! Ráadásul a diplomamunka megírásához a témavezetővel szinte napi kapcsolatban voltak.

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X