szerző:
Eduline

Ausztráliában több egyetemen észlelték, hogy a mezőgazdaság iránti érdeklődést felváltja az eddig divatos gazdasági és más tudományágakat, amelyek az utóbbi száz év legaszályosabb évtizedében voltak népszerűek. Az aszály tavalyi megszűnésével a mezőgazdaság, az ausztrál gazdaság fő ágazata csábító karrierlehetőséggé vált, hiszen ezen a területen nincs hiány állásokban.

"Jelentős, 40 százalék körüli növekedést tapasztaltunk a jelentkezéseknél 2009-re, ellentétben az elmúlt évtized csökkenő trendjével" - mondta Philip Eberbach, az ország legnagyobb mezőgazdasági és borászati egyeteme, a Charles Sturt University docense.

 Stephen Cattle, a Sydneyi Egyetem mezőgazdasági, élelmiszeripari és természetes erőforrások tanszékének dékánja úgy vélte, hogy a klímaváltozással és az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos aggodalmak lelkesíthetik az ausztrál fiatalokat arra, hogy mezőgazdasági szakon tanuljanak. "A szénről, az élelmiszerről, a vízről és a klímaváltozásról szóló üzenetek eljutottak a 18 év alattiak fejébe... Fontos kérdések ezek, amelyekkel szembenéz az egész ország" - hangoztatta.

A másik csábító erő az azonnali kereseti lehetőség akkor, amikor a válság miatt nagy a munkanélküliség. A nálunk végzett minden diplomásnak országszerte legalább három munkalehetőség kínálkozik - mondta Roger Swift, a Queenslandi Egyetem professzora. "A munkalehetőségek mostanában meghaladják a diplomásaink számát. Diákjaink többségének már a diploma előtt van munkájuk" - tette hozzá.

A 19 éves Jack Collins, aki a Sydneyi Egyetem első éves mezőgazdasági hallgatóinak egyike, magabiztos a jövővel kapcsolatban és ez nem csak a pénzt illeti. "Úgy érzem, ez feltétlenül egy olyan ágazat, amelyben van lehetőség. A klímaváltozás mindenképpen jó ok arra, hogy agronómusnak tanuljunk, hiszen megváltoztatja azt a módot, ahogyan gazdálkodunk" - hangoztatta.

MTI